3 / 4

Daca Grecia nu reduce deficitul, situatia se va agrava

Cel mai riscant scenariu pentru Romania este ca bancile elene, care au o pondere de aproape 20% pe piata bancara locala, sa isi retraga o parte din capitalurile investite in tara noastra, pe fondul problemelor de lichiditate pe care le pot intampina in Grecia, explica Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

"Pe termen scurt nu s-ar justifica o miscare prin care bancile grecesti sa scoata bani din Romania, dar exista un risc potential al unor iesiri de capitaluri. Lucrurile ar trebui sa se linisteasca, dar totul depinde de ce masuri va lua guvernul din Grecia pentru a face faca dificultatilor financiare. Toti investitorii o sa ramana cu ochii asupra cheltuielilor bugetare ale guvernului elen. Daca Grecia nu reuseste sa reduca deficitul bugetar atunci o sa fie probleme", a declarat Laurian Lungu (foto).

Totusi, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, sustine ca riscul unei contagiuni in regiunea balcanica provocata de problemele financiare din Grecia este "limitat" doarece bancile grecesti sunt solvabile si au lichiditati suficiente, contrar opiniei agentiilor de rating, care considera ca bancile grecesti s-ar putea confrunta cu probleme de lichiditate.

Pana si la Banca Nationala a Romaniei parerile par sa fie impartite. In timp ce guvernatorul BNR sustine ca nu exista riscul unei contagiuni, Ion Draguli, seful directiei de stabilitate financiara din BNR, considera ca riscurile sunt ridicate. "Creditorii comuni (bancile-mama) au capacitatea de a transmite atat socurile pozitive, dar in primul rand dificultatile", a declarat recent Dragulin.

Sectorul bancar din Romania este foarte sanatos din punct de vedere al ratei solvabilitatii, care se plasa la finalul lui 2009 la peste 14%,in conditiile in care minimul impus prin reglementari este de 8% si de 10% pe durata acordului cu FMI.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri