4 / 5

Malus aplicat la 8% din politele subscrise in primele 2 luni din 2010

In 2010, societatile de asigurare au incercat un prim pas in adaptarea lor conform conditiilor de piata. „Tarifele aplicate au fost diferite de la o societate la alta, preturile s-au segmentat in functie de mai multe criterii precum varsta, domiciliul soferului in functie de regiunea geografica, capacitatea cilindrica a automobilului si, de asemenea, prima a fost mai mare pentru cei care reprezinta un risc crescut in ceea ce priveste daunele”, a detaliat Mona Cucu, director general, directia generala reglementari si autorizari asigurari obligatorii in cadrul CSA.

Ea a tinut sa precizeze ca probabil numarul celor carora li se aplica maririle de tarif conform sistemului bonus-malus probabil va creste odata cu imbunatatirea bazei de date CEDAM, dar nu mai mult decat 10%, asa cum estima Comisia inaintea aplicarii sistemului. In primele 2 luni, numarul celor malusati (asigurati carora li se majoreaza tarifele conform istoricului de daune n.red.), a spus oficialul CSA, a atins un procent de 8% din politele subscrise.

Ovidiu Ciobanu, presedintele fondului de Protectie a Victimelor Strazii, a mentionat la randul sau ca tarifele practicate de asiguratori in tarile mai devoltate sunt mai mari, fiind necesara o adapatare a acestora in Romania pentru a ne putea respecta anagajamentele luate fata de Comisia Europeana.

Potrivit reglementarilor europene asumate de statul roman, asigurarea Rca este obligaotrie, iar din 2012, in cazul unei polite Rca, daunele materiale vor putea ajunge la 1 milion de euro/ eveniment produs si la 5 milioane de euro in cazul vatamarilor corporale si deces.

„Bonus-Malus este un sistem binevenit, destul de tarziu, dar binevenit pentru ca poate contribui la o mai buna disciplinare a soferilor fata de ce putea face politia pana acum. Din analiza portofoliului companiei la care lucrez a rezultat ca 1,4% din politele care s-au incheiat au avut malus, desi toti ne-am speriat ca vor fi mai multi malusati. In acelasi timp, 37,2% au fost prime de baza calculate de companie, iar 61,47% au avut bonus”, a concluzionat Stoicescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri