3 / 5

Refinantarea, o solutie buna in cazul creditelor de consum

Refinantarea este mai utilia si mai putin costisitoare in cazul creditelor de consum, insa si aici clientii pot intampina probleme deoarece bancile se arata tot mai reticente in a acorda noi credite de consum.

“In cazul creditelor de consum fara garantii trebuie facut un calcul pentru a vedea, in functie de nivelul dobanzilor si al comisionului de rambursare anticipata, daca este avantajoasa refinantarea", explica Ionut Dumitru.

Bancile au inceput sa reduca dobanzile la creditele de nevoie personale, cea mai buna dobanda nominala la creditele in lei din piata fiind de 7% (DAE - 14%), insa nu mai acorda asemenea credite la fel de usor ca in trecut, dupa ce vechile portofolii au devenit neperformante si au obligat institutiile de credit sa constituie provizioane.

“La creditele in sold cu rata ajustabila dobanzile nu se vor misca la fel de rapid precum la cele noi.
Cand nivelul indicelui ROBOR a crescut, bancile nu au crescut dobanzile proportional. Nu aveau cum sa transfere o crestere a dobanzilor de pe piata de 7-8 puncte procentuale clientilor pentru ca ii puneau in default. La fel, nici cand dobanzile din piata scad, bancile nu vor ajusta dobanzile imediat”, detaliaza economistul Raiffeisen.

Astfel, desi creditele de consum in lei s-ar ieftinit si o refinantare s-ar justifica, este destul de dificil de a obtine un nou credit de consum in prezent, in conditiile in care riscul asociat acestora este tot mai mare pentru banci.

"Multe banci, desi au ieftinit creditele de consum fara garantii,
nu mai acorda asemenea imprumuturi, conditiile de acordare fiind mai stricte", a subliniat Nicolae Chidesciuc, economist in cadrul ING Bank Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri