3 / 4

Riscurile economice raman ridicate

Analistii Citi Bank se asteapta la o inflatie de 4,5% la finalul acestui an, in comparatie cu nivelul de 4,7% inregistrat la finalul anului trecut.

“O economie detensionata si o moneda solida sunt factorii cheie pentru procesul dezinflationist. Incertitudinea cu privire la o imbunatatire a asteptarilor si cresterea pretului petrolului inaspresc perspectivele asupra inflatiei”, explica analistii Citi.

Atat acestia, cat si economistii din Romania asteapta raportul prinvind inflatia pe care il va publica BNR zilele urmatoare. Acesta va aduce o actualizare a scenariului macroeconomic, de unde se poate deduce ceea ce se va intampla pe termen scurt in plan monetar.

Ionut Dumitru apreciaza ca incertitudinile legate de mediul economic international si de evolutia inflatiei in perioada urmatoare au crescut.

“Riscurile cu privire la evolutia inflatiei in perioada urmatoare (in special in trimestrul 3) vin in special din partea preturilor reglementate, efectului de baza nefavorabil la preturile alimentelor (in special cele volatile) si pretul international al petrolului. In plus, riscurile sunt legate si de evolutia politicii fiscal-bugetare in perioada urmatoare si de posibila crestere a TVA. O posibila crestere a TVA ar putea reinflama asteptarile inflationiste”, spune analistul Raiffeisen.

Legat de piata de capital, Andrei Radulescu sustine ca decizia BNR de ieri a fost de mult timp inclusa in pretul actiunilor. “De altfel, inclin sa cred ca piata deja a incorporat o dobanda de referinta de 6%. Desigur, piata de capital interna este dependenta puternic de mediul international, iar determinarea impactului deciziilor de politica monetara este dificila. Deciziile de politica monetara au impact asupra evolutiei pietelor de capital in principal in masura in care sunt neasteptate”, a mai spus Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri