1 / 4

Reducerea dobanzii, asteptata de analisti

BNR a inceput sa reduca dobanda cheie din februarie 2009, cand economia Romaniei intra in criza, moment la care nivelul acesteia a coborat de la 10,25% la 10%. De atunci, banca centrala a redus constant dobanda de referinta, ajungand acum la nivelul minim istoric de 6,25%.

Decizia de ieri nu a surprins specialistii, care anticipau o astfel de miscare.

“Cred ca era de asteptat ca BNR sa reduca dozajul relaxarii politicii monetare in conditiile in care ne apropiem probabil de minimul dobanzii de politica monetara, dat fiind nivelului actual si cel prognozat al inflatiei pentru trimestrele urmatoare”, a declarat Ionut Dumitru (foto), economistul sef al Raiffeisen Bank.

In mai 2009, dupa a doua reducere consecutiva a dobanzii-cheie, analistii interpretau aceasta miscare ca un semn ca astfel de decizii vor mai urma, scopul fiind acela de a relansa economia, afectata de recesiune.

Estimarile acestora s-au adeverit, politica Bancii Nationale a Romaniei fiind de reducere a acestui indicator important pentru relansarea creditarii, aflata intr-un blocaj inca din 2008.

“Banca Centrala a continuat procesul de normalizare a politicii monetare (initiat in 2009, dupa ce autoritatile au incheiat acordurile de finantare cu institutiile internationale), reducand dobanda de referinta la Sedinta din luna mai catre nivelul minim istoric de 6,25%. Acest proces de normalizare a fost posibil prin prisma atenuarii riscurilor cu privire la dezechilibrul extern (deficitul de cont curent a scazut semnificativ pe parcursul anului trecut). Totodata, procesul de normalizare/neutralizare este justificat si de evolutia economiei la un nivel cu mult sub potential. De asemenea, intrarea ratei inflatiei in intervalul tinta al bancii centrale a sustinut acest proces”, explica Andrei Radulescu, analist la Target Capital.

Cu toate acestea, Consiliul de Administratie a decis reducerea ritmului de la 0,5% la 0,25%, semnaland practic apropierea de finalul ciclului de normalizare a politicii monetare.

In opinia sa, aceasta decizie are la baza starea critica a finantelor publice (pe plan regional si intern), precum si riscurile cu privire la evolutia ratei de inflatie (o posibila majorare a taxelor ar putea pune in pericol respectarea tintei de inflatie).

“Starea critica a finantelor publice din Grecia, precum si riscurile care planeaza cu privire la executia bugetara pe plan intern atrag atentia cu privire la reaparitia fenomenului de flight to quality – care se manifesta deja de cateva saptamani in Europa si de cateva luni in Grecia. Investitorii pe plan mondial taxeaza practic in acest moment toate statele cu un comportament neadecvat la nivel de finante publice. Cu alte cuvinte, trebuie excluse noi reduceri agresive ale dobanzii de referinta, pentru ca in cazul in care s-ar concretiza am putea asista la noi iesiri de capital din Romania”, explica Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri