2 / 4

Asigurarile private de sanatate, inca in stadiu incipient in Romania

Din pacate, in stadiul actual nici sistemul sanitar privat nu poate acoperi toate carentele sistemului public de sanatate, doar reformarea imediata si mult-asteptata ar putea sa aduca romanilor accesul la servicii medicale de o mai buna calitate, potrivit specialistilor contactati de Wall-Street.

“Este foarte clar ca in Romania niciun asigurator nu poate oferi produse de asigurari de sanatate care sa acopere serviciile medicale la acelasi nivel la care sunt ele acoperite in Germania, de exemplu, si acest fapt se datoreaza in primul rand dezvoltarii lente a sistemului sanitar privat (lipsa spitalelor private de interes general care sa acopere o gama foarte larga de interventii si proceduri)”, a explicat Maier.

Rata de penetrare a asigurarilor private de sanatate in PIB a fost, in 2009, mai mica de 0,01%, astfel ca se poate spune cu usurinta ca aceasta piata este departe de a fi matura, ci mai degraba in stadiu incipient.

„Este imperios necesar sa se stabileasca o strategie clara pe termen mediu si lung privind urmatorii pasi necesari dezvoltarii si implementarii unei reforme complete in domeniul sanatatii care sa includa si atragerea de fonduri suplimentare de la asiguratorii privati”, spune Carmen Radu.

Ea aminteste ca nu trebuie uitat faptul ca exista o concurenta incorecta din punctul de vedere al deductibilitatii fiscale in ceea ce priveste abonamentele oferite de catre furnizorii de servicii medicale care includ, pe langa servicii medicale similare cu cele oferite prin asigurarile private de sanatate, si medicina muncii si care nu sunt considerate avantaje de natura salariala, contravaloarea acestora fiind astfel deductibila integral.

Oficialul Signal Iduna, Tiberiu Maier (foto), a mai explicat si faptul ca majoritatea asiguratorilor ofera in general acelasi tip de produse, desi exista diferente intre acestea. La nivel conceptual fiecare dintre companii si-a adaptat treptat produsele in functie de nivelul de dezvoltare a sistemului sanitar.

“Cu totii speram ca in curand se va produce reforma in sanatate si odata intamplate aceste lucruri, premisele pentru dezvoltarea acestui segment vor fi create. Intr-un sistem sanitar modern, asigurarile de sanatate private functioneaza in paralel cu cele publice pentru a oferi populatiei accesul la servicii medicale de calitate”, detaliaza Maier.

El a explicat ca in Germania exista si asigurari private de sanatate substitutive pentru cei care doresc sa contribuie doar in sistemul privat.

“Estimam ca este suficient loc de crestere pe acest segment de afaceri motiv pentru care Eureko isi continua investitiile sustinute, in Bucuresti prin dezvoltarea de noi clinici sub brandul Euroclinic, dar si prin incheierea de noi parteneriate cu importanti furnizori de serivicii medicale atat in tara, cat si in strainatate”, a mai declarat Carmen Radu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri