2 / 5

De la un trai decent la supravieturire. Impactul social al propunerii MEF

Potrivit specialistilor, la nivel social, daca propunerea va fi adoptata va avea, pentru participantii de astazi la sistem - pensionarii de peste 20-30 de ani -, consecinte dezastruoase, care constau in diminuarea veniturilor de la varsta retragerii din activitatea profesionala la un nivel care nu poate asigura in niciun caz un trai decent, ci doar supravietuirea.

„Se instiga o generatie importiva celeilalte. Pe de-o parte, pensionarii de astazi au dreptul la un trai decent pe baza contributiilor pe care le-au virat de-a lungul timpului, insa sunt sacrificate generatiile tinere de astazi, care sustin sistemul pensiilor de stat la aceasta data. Cred ca generatiile de tineri contribuabili nu constientizeaza ca sunt victimele politicienilor, care le pericliteaza in mod grav viitorul prin astfel de decizii”, a declarat presedinte APAPR.

Nu mai putin important este faptul ca o astfel de propunere, este potrivit oficialului APAPR, o recunoastere din partea guvernului a falimentului sistemului public de pensii, dar si anihilarea principalei solutii de a rezolva aceasta problema, in conditiile in care sistemul public de pensii private cauzeaza bugetului public un deficit de 2 miliarde de euro sau 3 miliarde de euro, daca „rafinam” calculele, dupa cum a declarat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

Reducerea contributiei la sistemul de pensii private obligatorii la 0,5%, de la 2,5%, din salariul brut ar avea pana la finalul anului 2011 un impact financiar direct de 2,4 miliarde de lei, potrivit calculelor prezentate de directorul general al Eureko Pensii, Besim Jawad (foto).

“Impactul acestei masuri asupra pilonului I, al pensiilor de stat, este ca ofera o solutie pe termen scurt pentru finantarea pensiilor in 2010 si 2011. Nu va rezolva problemele financiare ale Pilonului 1: reforma si reducerile vor continua sa fie necesare”, a precizat Jawad.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri