4 / 5

Exista solutii de sprijinire a pilonul II, dar cu vointa politica

Adoptat ca sistem complementar la cel de stat, modelul multipilon a fost creat in vederea pastrarii unui nivel de trai al participantilor la sistem cat mai apropiat de cel din perioada activa, lucru cu atat mai necesar in conditiile in care si in Romania sistemul de stat nu mai poate sustine cheltuielile cu pensiile, iar evolutia demografica negativa (imbatranirea populatiei si scaderea numarului de contribuabili n.r.) vine sa accentueze aceasta problema.

Contactati de Wall-Street, reprezentantii comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP), care nu au luat parte la discutiile administratorilor din piata au declarat ca CSSPP, nu comenteaza in niciun fel planul Guvernului, oricare ar fi acesta privind sistemul de pensii private, pana la adoptarea unei decizii finale, oficiale.

Ceea ce „amendeaza” administratorii fondurilor de pensii private din Romania este neintelegerea acestui sistem si a faptului ca el este solutia complementara la sistemul pensiilor de stat, in vederea unui trai decent.

Astfel, pe langa respectarea calendarului initial, care presupune ca nivelul contributiei sa ajunga la 6% din venitul brut al contribuabililor in 8 ani de la lansarea sistemului sau chiar mai mult, daca ar fi urmat exemplul altor tari cu sisteme similare de pensii private, dar mai dezvoltate pentru a mentine un nivel al pensiei cat mai apropiat de castigurile salariale din timpul perioadei active, mai sunt necesare multe masuri de sprijinire a pilonului II.

Printre aceste masuri, care nu pot fi luate decat daca factorul politic si le asuma, Adrian Allott (foto), senior consultant in cadrul Milliman, a explicat ca singura modalitate de a avea o pensie decenta este sa economisim. In acest sens , el a explicat ca ar trebui, de exemplu, incheiat un acord triparit prin care 1% din cresterile salariale negociate pe an sa fie “sacrificat” in vederea unei cresteri a nivelului contributiei pe pilonul II.

„Sistemul de pensii private nu este pe agenda politicienilor si nu am fost invitati la discutii de catre executiv, in vederea gasirii de solutii. Daca nu se doreste dezvoltarea mai puternica a pensiilor private, macar sa nu stricam ce s-a construit pana in prezent. Nu trebuie nationalizate pensiile private!”, a concluzionat Crinu Andanut, presedintele APAPR.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri