4 / 7

Rolul capital jucat in reforma de pensiile private

Suzana Dobre a mai spus ca, in vederea reechilibrarii sistemului romanesc de pensii, este necesara "renuntarea la vanzarea de iluzii. Statul nu va putea sustine un nivel decent de pensii pentru viitorii pensionari. Trebuie incurajata economisirea privata (prin fondurile de pensii private pilonul II al pensiilor private obligatorii, dar mai ales economisirea individuala)", a detaliat Dobre.

Radu Craciun (foto), director de investitii in cadrul Eureko Pensii, a explicat ca lipsa de educatie financiara privind pensiile a romanilor si impactul schimbarilor demografice duce la masuri pe termen foarte scurt, cu efect negativ pe termen lung. "Nu vorbim numai de criza de acum. In pensii, avem o criza care provine din masurile proaste din ultimii 15-20 ani, din pensionarile anticipate din anii ’90 ca alternativa la somaj", a detaliat Craciun, care este si membru in consiliul director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

„Propunerea de scadere a nivelului contributiei la pensiile private pana la 0,5% din venitul brut de la 2,5% are un impact dramatic asupra generatiilor viitoare. Conteaza enorm daca contributia va fi de 0,5 sau 2,5% in conditiile in care Romania a intrat in acest sistem cu 10 ani mai tarziu decat vecinii nostri (Polonia, Ungaria). "Solutia" pentru a acoperi gaura de azi (reducerea contributiei la pilon 2) este cresterea gaurii de maine cu mult mai mult!”, a atras atentia Craciun.

La randul sau, Cristian Rosu, director general al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private din Romania (CSSPP), a amintit ca este fundamental important sa se explice rolul economisirii prin sistemul de pensii private.

„Daca nu avem grija de generatiile viitoare, avem probleme mari. Lumea nu intelege rolul pensiilor private. Sistemul social de azi trebuie inlocuit in viitoarele decenii de un sistem integral privat. Discutia va fi cine contribuie mai mult (angajator vs. angajat, deductibilitate), si nu faptul ca fondurile de pensii trebuie sa fie private”, a detaliat Rosu, explicand ca este necesar un nivel al contributiei pe pilonul II de 10,5% pentru ca prin investitii fondurile sa poata asigura un nivel decent al pensiilor viitoarelor generatii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri