1 / 6

Nacu, Enterprise Investors: Anul acesta nu vom vedea tranzactii semnificative in M&A

Daca primul trimestru al anului prezenta o dinamica promitatoare in piata de M&A, cifrele la cinci luni indica o incetinire a cresterii, pe fondul stirilor pesimiste din economia locala, dar si al riscurilor unor state europene.

Premisele actuale nu indica o efervescenta in tranzactii, asa ca specialistii se asteapta la o activitate redusa in acest an, optimismul fiind inlocuit de incertitudine si de o lipsa tot mai acuta a performantelor.

Sansele incheierii, anul acesta, a unor tranzactii semnificative pe piata de M&A (achizitii si fuziuni) sunt reduse pentru ca Romania nu are, in prezent, firme care sa performeze chiar si in conditii de criza, a declarat Cristian Nacu (foto), partener in cadrul fondului de investitii Enterprise Investors.

"Nu prea sunt tinte semnificative in piata, asa incat sansele sa existe tranzactii multe sunt reduse. Tinand cont de faptul ca dureaza 6-9 luni pana ca o tranzactie sa se incheie, atunci este cu atat mai putin probabil sa vedem miscari semnificative pana la sfarsitul anului acesta", a spus Cristian Nacu.

In ceea ce priveste exit-urile, sansele sunt la fel de mici, avand in vedere conditiile unei piete "deprimate", in care jucatorii se confrunta cu scaderea cifrei de afaceri si a nivelului profitabilitatii, a mai spus Nacu.

Partenerul fondului de investitii a subliniat insa ca cele mai probabile sunt tranzactiile cu firme aflate in restructurare, dar ca actualul context economic a creat si o serie de oportunitati.

"Daca o firma se confrunta cu o scadere de 30-40% a cifrei de afaceri, ceea ce o duce la nivelul de acum cinci ani, dar cu datorii mari, daca aceasta companie se readapteaza la noile conditii de piata - opereaza o restructurare financiara, iar bancile inteleg importanta unei injectii de capital pentru a crea un jucator adaptat - practic poti investi intr-un performer renascut", este de parere Nacu.

Oficialul fondului de investitii a mai declarat ca bancile au fost timide in a-i forta pe investitori sa-si restructureze afacerile, dar ca mai devreme sau mai tarziu vor fi nevoiti sa recurga la aceasta solutie pentru a-si recupera banii.

Astfel, perspectivele pentru acest an in piata de M&A se rezuma la sanse mici pentru o crestere a tranzactiilor sau a exiturilor, o apreciere a numarului de restructurari, dar si o constanta in numarul de fonduri active.

Descarcati aici toate prezentarile speakerilor de la Conferinta M&A Outlook 2010.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri