4 / 6

Ernst&Young: Primele 5-6 luni in M&A au fost destul de calme

Piata de fuziuni si achizitii (M&A) din Romania, evaluata in primul trimestru din 2010 la 178 mil. euro, nu a fost caracterizata de efervescenta, foarte putine discutii fiind finalizate, dintre care multe nu au fost facute publice, a declarat Cornelia Bumbacea (foto), partener Ernst&Young Romania.

”Daca ma intrebati acum, piata de M&A din Romania nu arata bine, exista valuri de interes, de dorinta. Daca ma intrebati acum o luna piata parea sa se dezghete. Nu vad neaparat discutii noi, ci discutii reiterate, incepute in toamna trecuta. Exista sperante, insa primele 5-6 luni au fost destul de calme, au fost foarte putine procesele care s-au incheiat si nu toate au fost facute publice”, afirma Cornelia Bumbacea.

Potrivit unui studiu realizat de Ernst&Young in martie 2010 in randul unor companii din 51 de tari, active in peste 40 de industrii, 61% din respondenti sunt optimisti in privinta iesirii din criza financiara in urmatoarele 12 luni, in timp ce 69% dintre acestia sunt increzatori in perspectiva economica a tarilor in care sunt prezenti.

Pe de alta parte, cele mai importante 3 directii de investire a capitalului sunt cresterea organica, achizitii in sectoare considerate relevante, respectiv cercetare si dezvoltare. In aceste conditii, 47% dintre companii se asteapta sa incheie o tranzactie in urmatoarele 6 luni, spre comparatie cu 25% in 2009, urmand ca procentul sa creasca in urmatorii 2 ani pana la 67%.

Cele mai importante obstacole in incheierea unei tranzactii sunt incertitudinea multiplilor de evaluare (65%), precautia investitorilor (60%), cresterea riscului pentru o tranzactie (57%).

”Discutiile care au inceput acum un an si jumatate ajung intr-o faza scrisa, insa cerintele sunt mult mai restrictive. Toata lumea urmareste zone care nu sunt atat de expuse crizei economice globale. O tranzactie in Romania dureaza pana la faza de finalizare, cel putin sase luni de la inceperea discutiilor. Piata pare sa iasa dintr-o etapa inghetata, insa va mai trece ceva timp pana acest lucru se va reflecta real si in activitatea de M&A, mai ales pe fondul nepotrivirilor dintre asteptarile de pret ale vanzatorilor si ale cumparatorilor”, spune Bumbacea.

Pe de alta parte, Bumbacea precizeaza ca ultimele evolutii de pe piata romaneasca la nivelul deciziilor politice induc un grad de reticenta in randul investitorilor, fonduri de investitii sau strategici.

"Imaginea Romaniei este cam tulbure, sunt investitori care se uita spre piata romaneasca si unii care nu sunt prezenti in Romania, dar din cauza conditiilor si a ceea ce intentioneaza Guvernul sa faca in perioada urmatoare sunt reticenti", a explicat Bumbacea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri