4 / 7

Ce nota merita programul Prima Casa?

Adrian Crivii (foto), presedintele companiei de evaluare Darian, considera ca programul Prima Casa a fost singura masura de sustinere a finantarii pentru industria imobiliara, ce a avut ca efect incetinirea scaderii preturilor in special pentru apartamentele vechi mai ieftine si o dezghetare a vanzarilor pentru proiectele imobiliare cu preturi mici.

“A fost un sprijin pentru tinerii la inceputul carierei care astfel au avut posibilitatea sa-si cumpere o locuinta, o gura de oxigen pentru banci care au creditat fara sa-si asume riscul si pentru dezvoltatorii in dificultate, obligati de nivelul de indatorare sa vanda. Au castigat in primul rand dezvoltatorii, bancile si persoanele care au achizitionat”, spune Crivii.

Seful Darian este de parere ca, in lipsa programului, piata rezidentiala s-ar fi prabusit cu procente mai semnificative, numarul tranzactiilor ar fi scazut drastic si multi dezvoltatori ar fi intrat mai repede in dificultate.

“Este un program destul de bine implementat, avand in vedere ca au fost implicate si alte institutii in afara bancilor. Faptul ca s-a fixat o limita de finantare este un aspect care a influentat nivelul preturilor, deci, o decizie in afara pietei libere. Ii acord nota 8”, afirma Adrian Crivii.

Ceva mai ingaduitor este Andrei Sarbu, vicepresedinte in cadrul companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, care da programul Prima casa nota 9, considerand ca plafonul ar fi trebuit marit pana la 90.000 euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri