4 / 5

Unde se situeaza piata asigurarilor de credit comercial?

Piata de asigurare a creditului comercial este una slab dezvoltata, insa in piata se observa o crestere a cererii din partea companiilor pentru acest gen de produs financiar. Singura problema care persista in vederea emiterii acestor polite de asigurari ramane, in actualul context economic, bonitatea potentialilor clienti, fapt pentru care asiguratorii au devenit mai precauti.

Astfel, preturile la asigurarile de credite comerciale au crescut cu cel putin 20%, de anul trecut ajungandu-se uneori la cresteri de 100% in cazul politelor cu o rata a daunei ridicata. „Anul trecut volumul pietei de asigurari de credite s-a situat in jurul cifrei de 6 milioane de euro. Numarul de contracte incheiate local probabil ca se situeaza sub 200, mai existand companiii multinationale care sunt asigurate in programul firmei mama, insa fara a avea un contract local”, sustine Eugen Anicescu (foto), credit insurance manager, in cadrul Coface Romania.

“Dintre companiile locale numarul companiilor asigurate este nesemnificativ, nici macar nu are rost sa estimam un procentaj. Penetrarea scazuta a acestor asigurari este datorata slabei organizari a companiilor in ceea ce priveste managementul riscului. Majoritatea companiilor au constientizat abia acum, cu ocazia crizei, ca in situatia in care nu iau masuri de preventie (analiza clientilor, colectarea rapida, asigurare) pot pierde sume enorme din neincasarea creantelor, pana la nivelul la care pot ajunge chiar si in insolventa”, a mai spus reprezentantul Coface Romania.

Evolutia economica negativa este cauzata mai ales de inrautatirea situatiei economice a companiilor, acestea inregistrand tot mai putine resurse pentru a se proteja in fata creditorilor, pe fondul unui mediu economic deosebit de instabil. Insa, „una dintre masurile majore necesare in vederea stimularii activitatii in sectorul privat o reprezinta stabilitatea in legislatia financiara”, este de parere Lucian Marin.

"Tinand cont de faptul ca mediul de afaceri s-a deteriorat in toate sectoarele, o imbunatatire profunda a economiei si a conditiilor de pe piata nu se poate petrece in lipsa unor politici sustinute de amploare care sa vizeze crearea unei infrastructuri performante, stabilizarea cadrului fiscal si adoptarea de masuri economice stimulative, simplificarea procedurilor de absorbtie a fondurilor structurale si marirea transparentei in accesarea acestora, stimularea consumului bazat pe productie prin sprijinirea antreprenorilor, precum si redresarea agriculturii", conchide Anca Catrina, credit risk manager in cadrul Coface Romania.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri