2 / 6

Ghenea, FiT Distribution: Dobanzile la creditele in lei sunt mari

Omul de afaceri Marius Ghenea, presedintele FiT Distribution, nu a contractat noi credite in ultimii doi ani si nici nu a extins imprumuturile actuale deoarece acestea nu au fost necesare pentru dezvoltarea businessului pe care il detine in domeniul comertului online.

„In schimb, am mentinut la acelasi nivel facilitatile de credit deja existente”, a declarat pentru Wall-Street.ro Marius Ghenea (foto). Grupul FiT Distribution este al doilea jucator de pe piata de retail online si detine site-urile de electronice Pcfun, PC Garage, ElectroFun si ShopIT.

Ghenea sustine ca relatia s-a cu bancile nu s-a schimbat in ultima perioada, desi ultimii doi ani au fost dificili pentru mediul economic si cel financiar. „Cred ca ne-a ajutat si faptul ca, desi a fost o perioada de criza, rezultatele noastre au fost in crestere, mai ales in ceea ce priveste comertul online”, afirma managerul.

FiT Distribution a inregistrat vanzari de circa 120 de milioane de lei (aproximativ 28 milioane de euro) in 2010, in crestere cu 25% fata de 2009. Intreaga piata de electroIT a fost estimata, anul trecut, la 175 milioane de euro.

Pe viitor, compania ar putea contracta si alte linii de credite. „Este posibil sa deschidem noi linii de credit in doua parte a anului 2011, pe masura ce cifrele de afaceri vor creste in continuare si e posibil sa fie nevoie de sustinerea suplimentara a capitalului circulant. Vom incerca, evident, sa negociem cele mai bune conditii cu bancile partenere”, sustine presedintele grupului.

Totusi, Ghenea considera ca dobanzile la creditele in lei sunt inca foarte mari si doar dobanzile la imprumuturile in euro sunt rezonabile.

„Daca ne referim la creditele in euro, cred ca dobanzile sunt rezonabile, fiind bazate pe o structura de Euribor plus o marja si depinde cat se negocieaza acesta marja. La creditele in lei, sincer, dobanzile mi se par inca foarte mari, mai ales in conditiile in care moneda nationala nu da semne de slabiciune. Daca leul tine pasul cu euro sau chiar se apreciaza usor, pentru companii costul dobanzii la creditele in lei este practic de doua ori mai mare”, concluzioneaza Marius Ghenea.

Datele Bancii Nationale confirma preferinta companiilor pentru creditele in lei. Astfel, soldul imprumuturilor contractate de firme in moneda nationala era de circa 41 miliarde lei la finalul anului trecut, in timp ce soldul imprumuturilor in valuta (echivalent in lei ) se situa la 65 miliarde de lei, cu 58,5% mai ridicat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri