2 / 4

Diferente de pregatire intre olimpici si ceilalti angajati?

“La angajare, candidatii trebuie sa treaca un test logico-matematic. Pana acum, intr-adevar olimpicii au obtinut punctaje mai mari la aceste teste si de aceea oportunitatea de a se angaja pentru acestia este mai mare. Exista insa si oameni care nu au fost olimpici si au avut rezultate de 80+ la test”, explica Mihaela Dan, directorul global de resurse umane al BitDifender.

Ea adauga ca printre cele mai importante beneficii ale unei companii care angajeaza olimpici sunt date de creativitatea si inovatiile aduse de acestia.

Si Delia Blajan, managerul de HR din cadrul Adobe Systems Romania, remarca faptul ca exista diferente sunt destul de mari intre olimpici si ceilalti angajati, dar atunci cand este vorba de proiecte de cercetare, cand se utilizeaza algoritmi complicati.

“Cand e vorba despre dezvoltarea unor produse sau servicii, diferentele se reduc substantial fiind substituite de experienta profesionala”, explica Blajan.

Care sunt principalele avantaje ale unei companii care are printre salariati fosti olimpici?

“Olimpicii sunt aproape intotdeauna angajati foarte pasionati de munca lor, competitivi, cu un drive inerent pentru succes, pentru rezultate de top si a da tot ce este mai bun din ei. Avand un nucleu de olimpici in firma, acestia nu numai ca se antreneaza reciproc pentru a produce rezultate exceptionale, dar ii ambitioneaza si pe ceilalti sa livreze la acelasi nivel sau chiar mai sus. Majoritatea olimpicilor livreaza foarte bine, diferenta intre performanta lor si a angajatilor fara astfel de rezultate este in medie mica. Olimpicii nu contribuie atat prin producerea de rezultate mai bune sau mai rapide, cat prin crearea unui mediu de lucru pasionat, care pune accentul pe rezultate”, mai spune oficialul Adobe Systems Romania

Pe de alta parte, Elvis Popovici (foto sus), coordonatorul departamentului de resurse umane din Softwin afirma ca angajatii care au participat la fazele nationale ale olimpiadelor de matematica sau informatica au foarte multe cunostinte teoretice si perioada de acomodare la cerintele companiei este de obicei mai scurta decat in cazul celorlalti salariati, olimpicii avand o capacitate mare de asimilare a informatiilor.

“Colegii care provin din aceste categorii au in primul rand o gandire structurata, orientata spre rezolvarea de probleme, ceea ce in cazul unei pozitii de programator poate aduce de multe ori rezultate imeditate”, adauga managerul companiei detinute de Florin si Mariuca Talpes.

In schimb, reprezentanta Totalsoft, afirma ca desi ar fi tentata sa spuna ca exista diferente intre angajatii obisnuiti si cei olimpici, acest lucru nu se aplica si in industria IT pentru ca aceasta este atipica.

“Este un domeniu care sta sub semnul pasiunii. Aici veti intalni probabil cele mai multe cazuri de autodidacti, oameni pe care nu ii veti intalni la concursuri, dar care au cunostinte deosebite”, explica Oana Cutui (foto jos).

Ea afirma ca printre avantajele unui angajator care recruteaza olimpici este faptul ca acesti salariati sunt preocupati de perfectionare, sunt foarte buni organizatori si perseverenti.

“Este un comportament care se cultiva de-a lungul anilor de concurs si care, ulterior, ii ajuta pe acestia sa acceseze cu usurinta posturi de team leaderi, manageri si chiar de CEO”, spune Cutui dandu-l ca exemplu pe Liviu Dan Dragan, directorul general al Totalsoft, fost olimpic la fizica si matematica.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri