2 / 6

TABLETE

In decizia de achizitionare a unei tablete, clientii trebuie sa tina cont de cateva aspecte legate in principal de dimeniunea dispozitivului, sistemul de operare dar si conectivitatea si spatiul de stocare, potrivit The Phone Geeks, divizia tehnica a EuroGSM specializata pe toata gama de provocari ce pot aparea o data cu utilizarea telefoanelor sau a tabletelor.

Tableta e un accesoriu nou care nu vine sa inlocuiasca neaparat ceva si nici sa raspunda unei anumite nevoi sau sa umple o nisa anume. Reprezentantii The Phone Geeks sustin ca acest dispozitiv se bucura de atat de mult succes fiindca, desi nu inlocuieste ceva anume, ofera o alternativa excelenta la mai multe device-uri si servicii, o alternativa excelenta de a livra/consuma continut multi-media.

De ce trebuie sa tina cont clientii:
- Dimensiunea si greutatea: exista doua clase de tablete – de aproximatinv 7 inch si de aproximativ 10 inch. Dimensiunile mai mici permit folosirea mai comoda cu o singura mana, fac tableta mult mai usor de folosit in pat sau intins pe canapea, cresc mult mobilitatea – o fac mult mai usor de transportat.
- Sistemul de operare si ecosistemul de aplicatii:

iOS (Apple): Daca este o tableta iOS atunci este iPad. iOS are de departe numarul cel mai mare de aplicatii construite special pentru tablete. Ca regula generala, varianta iOS a oricarei aplicatii e mai frumos slefuita si mai bine optimizata decat variantele aceleasi aplicatii pentru alte sisteme de operare. O multime de aplicatii sunt disponibile direct de pe tableta fie gratis, fie contra cost.

Android (Google): O problema e ca nu toate tabletele sunt create egal, iar aici primesti in functie de cat platesti. Multe tablete ieftine sunt prost construite asa ca atentie. Exceptie (notabila!) fac tabletele produse de Google in colaborare cu parteneri – Asus pentru Nexus 7 si Samsung pentru Nexus 10. Aceste doua tablete au cracterisitici hardware bune, o calitate a constructiei foarte buna si un pret imbatabil.
O alta problema e ca nu toate tabletele bazate pe Android vor fi aduse la zi cu ultima versiune a sistemului de operare (iarasi o problema pe care seria Nexus o rezolva din start – update-urile vin direct de la Google)

In fine, ultima problema tine de aplicatii, care pe Android sunt in numar mai mic si mai prost optimizate pentru tablete. Acest lucru se schimba insa rapid. Cele mai multe aplicatii importante au versiuni dedicate care merg bine pe tabletele Android, iar numarul lor creste in fiecare zi. Ecosistemul (hardware & software) nu are inca maturitatea celui de la Apple, dar il prinde rapid din urma.
Conectivitatea si spatiul de stocare: Sunt tablete care dispun atat de conectivitate 3G sau 4G cat si de wireless. Daca veti fi mereu in preajma unei retele WiFi la care va puteti conecta (acasa, la birou de ex.) atunci variant care ofera doar WiFi e suficienta. Daca insa doriti sa calatoriti si sa aveti acces la internet si la fisiere din cloud, atunci 3G e o optiune valoroasa. Cand calatoriti in afara de exemplu, aveti optiunea de a cumpara un sim preplatita pentru a avea acces permanent la internet fara sa depindeti de WiFi.

Sfaturile specialistilor:
- Incercati sa nu cumparati tablete chiar inainte de o mare lansare fiindca in mod sigur preturile scad dupa anuntarea uni nou produs. Marii producatori tind sa lanseze tablete cu o anumita regularitate, ciclic, dar nu se sincronizeaza neaparat unii cu altii, si nici cu sarbatorile.

- Toti comerciantii incearca sa profite de sarbatori ca sa vanda cat mai mult. In Romania exista obiceiul enervant de a scumpi marfa inainte de sarbatori. In afara e invers. Cautati promotiile dar urmariti istoricul pretului. Unii comercianti scumpesc pretul cu o zi inainte de a lansa o promotie, astfel incat ceea ce-I trambitat ca reducere de 15-20% e de fapt o reducere de 5% sau chiar mai putin.

- Cumparati online! In primul rand fiindca pot fi gasite preturi mult mai bune. In al doilea rand fiindca produsul poate fi returnat fara explicatii cu banii inapoiati. Atentie insa de unde cumparati, care-s conditiile si taxele de livrare. Atentie si la felul in care arata pachetul care e livrat. Verificati continutul cutiei in prezenta agentului care face livrarea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri