4 / 8

Senior Software: Stagnare si expectativa

Desi Senior Software a inregistrat, conform lui Daniel Toma, manager al companiei, evolutie de aproximativ 70% a afacerilor datorata intr-o mare masura si finantarilor din fonduri europene, in ansamblu piata de software s-a caracterizat printr-o discontinuitate generata in principal de intreruperea finantarilor. Stagnarea este determinata si de faptul ca piata nu resimte cresterea economica.

„SUA si Europa de Vest au finantare solida, piete globale de desfacere, acces global la resurse, iar Romania reprezinta mai degraba o resursa pentru cele doua. Chiar daca avem forta calificata de munca, este considerabil mai putina si chiar pe un trend descendent din punct de vedere numeric si calitativ, o cauza fiind si sistemul de invatamant”, spune Daniel Toma. In Romania inca sunt companii aflate la prima implementare a unui sistem informatic integrat, dupa ce au utilizat solutii exclusiv contabile o perioada lunga de timp.
Sunt concepte care la noi abia au ajuns sau nu s-au bucurat de aceeasi popularitate, cum ar fi:

  • SaaS - Software as a Service (sisteme software care pot fi accesate din orice locatie, prin Internet, fara a avea nevoie de servere, spatiu de stocare sau personal dedicat) si Cloud Computing (o infrastructura virtuala care permite utilizatorilor accesul la resurse hardware si software de ultima generatie tehnologica prin intermediul internetului). Gradul de adoptie al sistemelor care functioneaza in Cloud este mult mai mare in SUA si Europa de Vest, companiile de aici preferandu-le chiar in detrimentul solutiilor on-premise (stocate pe serverele proprii), insa la noi sunt privite inca cu scepticism, un motiv invocat fiind siguranta datelor.
  • Big data (se refera la baze de date care au dimensiuni foarte mari si sunt atat de complexe incat nu pot fi procesate cu ajutorul sistemelor traditionale). In privinta acestui concept suntem inca la inceput, avand in vedere si faptul ca in Romania nu sunt chiar atat de multe companii de dimensiuni foarte mari care sa gestioneze volume uriase de date, astfel incat si cererea sa creasca la o rata similara cu ce se observa pe celelalte piete. Cu toate acestea, sunt companii care au inceput sa inteleaga si sa solicite, din ce in ce mai mult, solutii de tip Business Intelligence, capabile sa proceseze si sa analizeze datele afacerii.
  • BYOD (Bring Your Own Device) – este un concept popular in afara pentru ca reprezinta o solutie accesibila prin care companiile isi pot creste gradul de mobilitate. Astfel, permitandu-le angajatilor sa vina cu propriul device, acestea scad costurile cu infrastructura si in acelasi timp adopta cele mai noi tehnologii in materie de software pentru gestiunea afacerii.

„Impulsul generat de infuzia de fonduri europene din prima parte a anului curent a fost extrem de binevenit, ca dovada cresterea de peste 70% a veniturilor Senior Software in 2014 fata de 2013. Insa lipsa de continuitate a acesteia a afectat in general negativ eforturile furnizorilor de software, pentru ca multe companii au intrerupt procesul de achizitie”, spune Toma. In 2013, compania a generat afaceri de circa 1,8 mil. de euro.

Conform studiilor realizate de PAC ( Pierre Audoin Consultants ), piata de software pentru afaceri pe 2014 a fost estimata la o valoare de aproximativ 116 milioane de euro, in crestere cu 7% fata de anul precedent, iar pentru 2015 se prevede o mentinere a ritmului de crestere actual.

„Am observat o tendinta a companiilor de a se orienta catre furnizori de software de tip One Stop Shop, care ofera solutii complete, capabile sa acopere cu succes toate segmentele afacerii si sa le gestioneze in mod integrat. In acest context, valoarea adaugata a furnizorilor este data in primul rand de specializarea instrumentelor pe care le ofera pentru fiecare departament in parte, iar in al doilea rand de referintele din piata si de evolutia business-ului lor, atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, cat si numarul de angajati”, spune Daniel Toma. El subliniaza ca in 2015 va creste echipa in toate cele trei puncte de lucru – Bucuresti, Constanta si Cluj.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri