4 / 6

Windows 8, 8.1 si Windows Vista - esecurile companiei sau doar etape de tranzitie?

Windows Vista, Windows 8 si update-ul Windows 8.1 nu au fost altceva decat etape de tranzitie pentru gigantul american, cel putin asa sustin marea majoritate a vocilor din industria de profil, dupa ce sistemele de operare nu au reusit sa confirme.


Windows Vista, sistemul de operare lansat in perioada dintre Windows XP si Windows 7 a fost un total esec pentru Microsoft, fiind vazut mai mult drept un sistem de “test”, o punte practic intre cele doua sisteme de operare populare ale gigantului american. In ciuda unei interfate schimbate si a unor functionalitati diferite, Windows Vista s-a confruntat cu mari probleme de compatibilitate, dar si functionalitate, ceea ce a facut ca rata de adoptie sa fie una foarte redusa, multi utilizatori care au facut upgrade cautand solutii pentru o revenire la versiunile anterioare cat mai rapid.


Despre Windows 8 si Windows 8.1 iarasi nu se poate spune ca au revolutionat intr-un anumit mod industria IT. Sigur, au adus schimbari mari, mai ales la nivel vizual, dar dupa ce ani la randul utilizatorii au fost obisnuiti cu un meniu start si o anumita potrivire a categoriilor si meniurilor, Windows 8 propunea o schimbare radicala a intregului concept de Windows, ceea ce impartit foarte mult numarul fanilor. A fost un moment de cotitura pentru majoritatea acestora, fiind si un moment in care multi au decis sa schimbe cu totul platformele si sistemele de calcul optand pentru in mare parte pentru solutiile Apple, nestiind care va fi viitorul in care se indreapta Microsoft cu noul sistem de operare.


Windows 8 a fost lansat in anul 2012, in timp ce update-ul 8.1 dateaza din urma cu aproximativ un an de zile, niciuna din aceste platforme de operare nefiind capabila sa se bucure de succesul editiilor precedente. A existat o foarte mare reticenta din partea utilizatorilor de a trece la noul sistem de operare, asta in mare parte pentru ca Microsoft a insistat ca in sistemul de operare lansat sa isi foloseasca la maximum solutiile proprii, scotand la inaintare propriul motor de cautare, propriul magazin virtual pentru aplicatii.


Mari publicatii din lume, dar si specialisti in IT, au caracterizat sistemul de operare drept unul “Work in progress” mai ales din cauza numarului limitat de aplicatii din magazinul virtual, asta desi in segmentul de mobile Apple si Google erau mult inaintea rivalilor de la Microsoft. Acelasi lucru s-a transpus inclusiv pe segmentul smartphone-urilor unde rezultatele Microsoft nu au confirmat si nu confirma nici pana in ziua de azi.


Conform statisticilor disponibile in acest moment, rata de penetrare a sistemului de operare Windows 8.1 este de numai circa 10% din totalul dispozitivelor/PC-urilor care ruleaza Windows.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri