3 / 4

Romtelecom lanseaza luna viitoare servicii de Internet mobil de mare viteza

Tot cu ocazia evenimentului desfasurat in Germania s-a aflat ca Romtelecom, primul operator roman de telefonie fixa, va lansa incepand cu aprilie servicii de Internet mobil de mare viteza in peste 20 de orase din tara. Primele astfel de servicii au fost oferite in Oradea, in decembrie anul trecut.

In momentul de fata, reteaua CDMA (Code Division Multiple Access - Acces Multiplu Divizare Cod - tip de tehnologie digitala wireless care permite transmiterea de cantitati mari de informatie si voce pe aceeasi frecventa) a companiei Romtelecom a ajuns la un numar de 150 de statii pe tot teritoriul tarii.

Romtelecom a castigat in septembrie 2008 licitatia ANRCTI pentru licenta de utilizare a frecventelor de comunicatii mobile de 410-415 si 420-425 MHZ, ceea ce inseamna, astfel, ca si-a castigat dreptul de intrare in piata de Internet mobil, segmentul cu cea mai spectaculoasa crestere de pe piata de telecom.

Operatorul de telefonie fixa va oferi atat servicii de broadband, cat si servicii de telefonie, pentru clientii rezidentiali, dar si pentru clientii business.

Serviciile minimale care trebuie oferite pe aceasta frecventa sunt servicii de voce, servicii de transmisiuni de date la o viteza minima de transfer download de 128 Kb/s si servicii specifice sistemelor PAMR (servicii de voce push to talk, servicii simultane de voce si date, servicii de dispecerat, prioritizarea si punerea in asteptare automata a convorbirilor, convorbiri intre componentii unui grup definit, alocare dinamica in grupuri). Serviciile optionale ce pot fi oferite sunt servicii de localizare, de pachete de date/IP, capabilitatea de a furniza servicii de retele private virtuale (VPN) si aplicatii video.

Terminalele pe care le va utiliza compania vor fi branduite Romtelecom, iar comunicarea serviciilor se va face targetat, catre clientii din localitatile respective, prin modalitati directe de informare.

Hamid Akhavan, responsabil al operatiunilor mobile ale Deutsche Telekom (reprezentate de brandul T-Mobile), a sustinut ca in Romania se vor lansa produse noi, subliniind, insa, ca este nevoie de rabdare pana ca intreg portofoliul companiei germane sa devina disponibil pe piata autohtona. “Scopul general al DT este sa aduca toate produsele pe toate pietele”, a declarat acesta.

Foto (de la stanga la dreapta): Hamid Akhavan, Panagis Vourloumis, Guido Kerkhoff

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri