4 / 5

Noi am putea cumpara de 3-4 mil euro, dar Global Finance de zeci de milioane

Daca in acest an, Dragan s-a concentrat pe cresterea organica a businessului, pentru 2010 managerul ia in calcul si cresterea prin achizitii.

“In primele sase luni ale anului domeniul IT&C a suferit imens, profitabilitatea a scazut foarte mult, iar daca vrei sa achizitionezi cei din companii nu vor sa vanda. De exemplu, anul trecut o companie cu o profitabilitate de 20% la o cifra de afaceri de 10 milioane de euro, daca avea un multiplicator de 7-8 se ducea la 15-16 milioane de euro. Acum, daca profitabilitatea este aproape de zero, valoarea companiei practic nu exista, decat ca oportunitate si poti sa primesti un milion de euro pe ea”, afirma directorul TotalSoft, care estimeaza un profit operational pentru acest an de cel putin 25% din cifra de afaceri de 21 de milioane de euro prevazuta pentru 2009.

O alta problema este faptul ca cei care vor sa cumpere sunt dispusi sa investeasca sume foarte mici avand in vedere ca multiplicatorii au scazut de la 7-8 anul trecut la jumatate in 2009 si faptul ca profitabilitatea luata in considerare este cea din 2009.

“Achizitiile se vor orienta catre sume foarte mici. Problema este daca aceste sume sunt sumele reale sau sunt provocate de criza si ele se vor duce din nou in sus dupa aceea. Dar cred ca sumele sunt ceva mai aproape de adevar decat erau inainte. Sfatul meu pentru majoritatea managerilor este sa mai astepte pentru ca acum cei care cumpara spun despre ceea ce achizitioneaza << Eu iau ceva ce nu stiu cum va fi pe viitor>>”, explica Dragan.

El ar fi dispus sa ofere intre doua si patru milioane de euro pentru preluarea unei companii, in timp ce Global Finance ar putea investi si cateva zeci de milioane de euro.













Inapoi la articol

Setari Cookie-uri