3 / 4

Piata va inregistra o crestere abia de la finalul 2010 sau in 2011

Totodata, lipsa de proiecte si scaderea cheltuielilor ar putea duce pana la finalul anului la eliminarea unui numar mare de companii, printre acestia aflandu-se si vendori si implementatori ERP.

“Anul acesta a fost o concurenta aproape ilogica intre vendori. Sunt trei elemente care au dus la acest lucru: cand nevoia clientului este la un nivel la care vanzatorul nu are competente de servicii si produse, dar concureaza, cand un cost rezonabil de un proiect este X, iar o compania ofera la jumatate si cand intr-un contract public cineva castiga si alti cinci ori zece vin si contesta”, a afirmat Chesaru.

De aceeasi parere este si Valentin Tomsa care compara vanzatorii de solutii si produse ERP cu masinile ieftine pe de o parte, si cele de lux, pe de alta.

“Este o concurenta ilogica. Niciodata o masina 4x4, BMW X5 nu va concura cu o Dacie Logan. Indiferent care sunt costurile. Cand la un proiect participa companii cu produse de nivelul Dacia Logan si companii la nivelul BMW atunci pretul este ceva foarte important. Se ajunge la acest dumping ilogic. Iar piata nu este matura suficient sa selecteze in astfel de proiecte BMW X5, Mercedes ML, Jaguar. Dupa parerea mea aceasta segmentare a pietei este principala problema, si nu pretul. Pentru ca o companie care are niste produse la un anumit nivel, oricat ar fi de in incapacitate nu poate sa dea la nivelul preturilor pe care le da un astfel de competitor. Noi experimentam in zilele acestea 10% din valoarea proiectului, nu cu 50%. Se oferteaza cu 10-20-30%”, a mai spus Tomsa.

Desi PAC estimeaza o crestere de 10% pentru anul viitor, reprezentantii industriei cred ca aceste cifre sunt foarte optimiste avand in vedere scaderea economica de 7,6% estimata pentru primul semestru din 2009 si caderea guvernului.

“Cred ca piata va inregistra o crestere la finalul anului viitor. Bine ar fi sa nu mai scada. Cresterea nu ma astept sa fie brusca, pentru ca in zona aceasta de ERP numai implementarea dureaza un an. Un proiect de 50 de milioane de euro dureaza doi, trei ani, cifrele acesta nu vor aparea peste noapte. Scenariul optimist ar fi ca in sectorul privat sa se intample ceva similar cu sectorul public, cand deodata apar foarte multe proiecte brusc. Toata lumea a taiat din costuri si cand se termina criza sa investeasca toti deoadata. Dar atunci vor fi probleme de resurse umane” a spus Florin Fagaraseanu, director de solutii de business S&T Romania.

Intr-o crestere datorata sectorului public crede si Hary Olaru, practice manager la IBM Romania.

“In 2010 vor trebui sa apara proiectele. Sectorul public va trebui să se alinieze la cerintele Uniunii Europene. De exemplu, exista un proiect in sectorul public, care va fi semnat pana in primavara”, a spus reprezentantul IBM.

Faptul ca studiul este optimist este remarcat si de directorul general al SAP Romania.

“Cifrele sunt foarte optimiste. Noi credem ca pentru 2009 si 2010 scaderile sunt mai mari, pentru ca la noi apogeul crizei nu a fost. Tsunamiul care a fost in America la inceputul anului, la noi va fi la mijlocul anului viitor, daca nu chiar mai tarziu. Cred ca vom avea un guvern abia in ianuarie, noi am mers in jos pana acum si toate aceste lucruri vor avea repercursiuni la anul. Somajul va insemna automat venituri mai putine la stat, iar pe de alta parte, dupa aceea statul va fi impovarat cu ajutoare de somaj. Sigur vom mai face un imprumut la FMI, deci cred ca abia de la jumatatea lui 2010 nu vom mai scadea. Si nu poti face in ultimul trimestru tot ce nu ai facut intr-un an. Deci abia in 2011 va fi o revenire” a spus Tomsa.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri