2 / 4

Tatomir, Microsoft: Riscam sa avem o intarziere de o luna sau doua la aceste licitatii

„In mod normal, aceste proiecte ar trebui sa fie independente din punct de vedere politic, dar la noi totul este politizat. De obicei, atunci cand este numit un nou guvern sunt reanalizate proiectele, iar in anii anteriori unele proiecte au continuat, altele au fost amanate, iar altele anulate. Depinde de importanta unui proiect pentru institutia respectiva pentru ca importanta ar trebui sa transceada politicul. Asa ar fi logic”, a declarat Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, filiala locala a celui mai mare producator mondial de software de business.

In urma cu doua saptamani, Tomsa declara ca sectorul public inseamna aproximativ 30-40% din businessul companiei estimat in 2008 la 20,6 milioane de dolari (14,1 mil. euro) de IDC.

“Vom participa la toate licitatiile publice din domeniul nostru chiar daca nu stim daca vom castiga”, afirma in urma cu doua saptamani Tomsa.

Opinia lui Valentin Tomsa este sustinuta si de Liviu Dan Dragan, directorul general al TotalSoft, unul dintre cei mai importanti furnizori de software pentru mediul de business, pentru care in 2008 segmentul public a insemnat mai putin de 5% din cifra de afaceri de 14,8 milioane de euro.

“Teoretic, ar trebui sa nu influenteze pentru ca noul guvern ar trebui sa preia aceste proiecte, dar experienta ne arata ca schimbarea de guvern afecteaza aceste licitatii si uneori sunt amanate. Noi participam la majoritatea licitatiilor anuntate, practic participam la proiecte care sunt peste 100 de milioane de euro”, a spus Dragan.

El declara in urma cu o luna ca dupa ce in prima jumatate a anului a inregistrat o cifra de afaceri de 9,4 milioane de euro, mai mult cu 12% fata de aceeasi perioada din 2008, la finalul lui 2009 compania va avea un business de cel putin 21 milioane de euro, sau chiar cu cateva milioane in plus datorita licitatiilor de proiecte publice.

Desi anuntarea proiectelor de stat a bucurat jucatorii din piata de IT, Liviu Dan Dragan, care este totodata si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii, a remarcat faptul ca ministerele care au lansat licitatiile nu au consultat si asociatiile patronale pentru a evita eventualele suprapuneri de proiecte cauzate de lansarea deodata a unui numar mare de licitatii.

“Unele din aceste licitatii au fost pregatite si lansate in mare graba, in gluma vorbind, cu prea multe operatii „copy & paste”: exista probabilitatea sa fie nevoie ca unele sa fie refacute prin ajustarea cerintelor, pentru a da posibilitatea clientului sa primeasca oferte care sa poata respecta toate cerintele documentelor de licitatie”, subliniaza o alta problema Marius Tulea.

Experienta anilor anteriori il face si pe Laurentiu Popescu, directorul general al IDC, sa afirme ca este posibil ca unele proiecte sa fie inghetate.

“Acesta a fost si cazul unor proiecte importante care au fost anulate dupa alegerile anterioare. Este posibil sa aiba o loc o reducerere a investitiilor in IT in sectorul public in ultimul trimestru al anului. De asemenea, in functie de rezultatul alegerilor si piata de IT din 2009 poate fi influentata in mod negativ”, a spus Popescu.

“Probabil ca riscam sa avem o intarziere de o luna sau doua la aceste licitatii”, a afirmat Calin Tatomir, directorul general al Microsoft Romania, companie care participa de obicei la proiectele cu statul prin parteneri.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri