1 / 4

"Nu ne punem cenusa in cap si asteptam sa murim"

Desi are loc o oarecare dezghetare a pietei in ultima perioada, in acest an piata de solutii de gestionare a resurselor intreprinderii (ERP) va scadea cu 20%, la 97,9 milioane de euro fata de 2008, potrivit studiului companiei (PAC).

“Lunile de vara au fost cele mai instabile, dupa terminarea sezonului estival lumea a inceput sa se mai decida. Ceea ce observ este ca din ce in ce mai multi clienti vin si spun ca ii intereseaza si au nevoie de solutii. Exista o dezghetare, nu as putea sa spun sunt si decizii, dar e clar ca oamenii din piata simt nevoia de solutii informatice care sa-i ajute”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihaela Moga, SAP business unit manager in cadrul S&T Romania, cel mai important integrator de solutii pe piata locala, cu afaceri de 60,1 milioane de euro anul trecut si un profit de 2,1 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Pe piata de implementare de sisteme ERP, S&T a avut o cota de 12% in 2008, deci aproximativ 6,4 milioane de euro, solutiile ERP insemnand in jur de 40% din businessul de implementare de solutii al S&T.

In topul PAC, compania este urmata de IBM (9,5%) si Ness Technologies (8,5%), in timp ce pe segmentul de solutii ERP, SAP Romania a avut anul trecut o cota de piata de aproximativ 24%, urmata de Oracle (15%) si Totalsoft (10%).

Dupa cum spune Moga, anul acesta a semnat 5-6 contracte pentru implementarea de solutii SAP, clientii fiind mai ales din companii medii.

“Anul acesta domina bugetele medii si mici, existand o tendinta de a semna proiectele de dimensiuni mai mici. Companiile medii isi iau astfel de solutii in ultimii doi-trei ani. Unele au crescut rapid odata cu cresterea economica si-au dat seama ca nu-si mai pot gestiona activitatea si criza le-a facut sa ajunga din nou la aceeasi decizie.

"Companiile mari deja au o solutie ERP, iar ele cauta acum solutii de business inteligence. Aceasta este o solutie care acum, in criza, este in plin avant pentru ca managerii au nevoie de informatii din ce in mai detaliate. Practic, aceste solutii iti arata ce din businessul tau este profitabil sau nu si vezi cum poti sa cresti profitabilitatea“, a mai spus Moga despre segmentul de solutii SAP, care are jumatate dintre clienti din IMM-uri si jumatate din companiile mari.

Desi majoritatea companiilor au scazut in acest an bugetele pentru IT, unele dintre ele si cu pana la 70-75%, IT-ul fiind printre primele bugete reduse in companii, oficialul S&T afirma ca in ceea ce priveste businessul pe care il gestioneaza, au existat clienti din domenii foarte afectate de criza care au preferat sa continue investitiile.

“Criza este pentru toti, dar acesta nu inseamna ca ne punem cenusa in cap si asteptam sa murim, ci ne gandim cum sa supravietuim, sa iesim mai puternici decat am intrat in criza. O companie creste datorita resurselor umane, marketing-ului facut corect si accesului la informatie in timp real, iar companiile cele mai destepte investesc in aceste directii si nu reduc costurile. Au existat producatori cu scaderi majore: industria chimica, cea a materialelor de constructii. Nu pot sa spun ca am simtit aceeasi scadere dramatica in ceea ce priveste investitiile lor in IT. Pe metalurgie si constructii avem clienti, unii dintre ei aveau sisteme informatice, altii erau in plina implementare si au continuat pentru ca s-au gandit ca este cel mai bun moment sa schimbe anumite procese. Si am avut noroc sa fie destul de multe astfel de companii”, a explicat Moga.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri