2 / 4

Incertitudini in piata

Conform PAC, la nivelul cele noua industrii cu cele mai mari investitii in ERP, scaderea bugetelor a fost de 18,9% fata de 2008, in afara de sectorul de asigurari in care scaderile de bugete au fost de 7,2%, toate celelalte domenii din sectorul privat inregistrand diminuari de doua cifre: productie (31,7%), servicii (20,8%), retail (20,1%), utilitati (17,1%), transport (12,6%), sectorul bancar (12,1%), telecom (11,5%).

“Au fost clienti care au amanat investitiile, dar au fost putini. Vorbim de zona de constructii, materiale de constructii. Au fost perioade in care vorbeam cu clientii, in care analizam cerintele lor, dupa care o luna, doua era o pauza, apoi reluam procesul. Dar asta cred ca s-a datorat instabilitatii din piata pentru ca nimeni nu stia ce va intampla a doua zi. Am avut un client care a spus ca incepem o implementare, iar apoi a venit si a spus <<Ne pare rau, dar de afara s-a luat decizia de a se inchide operatiunile de productie din Romania>>. Pentru mine a fost uimitor. Stai si negociezi un contract si in doua saptamani se ia o astfel de decizie. Am mai avut un client care a spus ca incepem, apoi a amanat, ulterior iar a spus ca incepem si a amanat, dar intr-un final am inceput si lucram”, a declarat Mihaela Moga.

Pe de alta parte, sectorul public este singurul in care investitiile ar trebui sa creasca in acest an, PAC estimand o evolutie de 2,3% in acest domeniu datorita licitatiilor publice de zeci de milioane de euro anuntate pentru ultimele saptamani din an.

“Toata lumea asteapta o crestere pe sectorul public pentru ca se doreste sa se obtina finantarile pe zona de fonduri europene care au venit destul de tarziu. De abia acum sunt licitatii, deci probabil va fi o crestere in decembrie, desi eu sunt sceptica. Dar este posibil ca unii dintre clienti sa fie dornici sa semneze mai repede contractele”, a mai spus Moga.

Insa daca inainte managerii cu care lucra integratorul de solutii IT isi doreau functionalitati noi care sa-i ajute in business, acum acestia “se uita de trei, cinci, sapte ori si calculeaza care este raportul cost-beneficii inainte de a lua o decizie”.

In timp ce pentru prima jumatate a anului viitor Moga considera ca aceasta reticenta de a investi in IT se va pastra, reprezentanta S&T estimeaza ca din semestrul al doilea din 2010 ar trebui sa fie o crestere datorita proiectelor publice.

“Teoretic, piata de servicii IT ar trebui sa creasca pentru ca tot teoretic ar trebui sa se aprobe proiectele pentru finantari europene. Si asta va duce la o crestere a pietei IT sau la o revenire pentru ca practic anul acesta nu s-a intamplat nimic pe zona publica”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri