3 / 4

In criza importanta este cota de piata

Cele mai importante procente in venituri sunt date de suita de solutii Charisma, care inseamna in jur de 10 milioane de euro, adica 50% din cifra de afaceri, si de proiectele de dezvoltare de software la cerere, care inseamna in jur de 8 milioane de euro din cifra de afaceri.

Cresterea companiei din acest an a fost influentata si de vanzarea de licente cu preturi mai mici cu 25% fata de 2008, ceea ce a dus la mentinerea si atragerea de clienti.

“In criza, cel mai important este sa obtii cota de piata pentru ca daca pierzi un client, acel client ramane la alta companie. Cred ca in domeniul IT inchiderea unei companii este doar daca ai imprumuturi foarte mari sau te bazai pe un client sau doi. Falimente vor fi doar la firmele care vor face greseli majore. Cresterea din 2007-2008 a fost necontrolata, iar firmele vor iesi mai sanatoase din criza”, a afirmat Dragan, care este, in acelasi timp, si presedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

In afara de achizitii in 2010, managerul doreste ca TotalSoft sa intre si pe segmentul de integratori de sisteme IT.

“Am creat o echipa si am participat la o licitatie in Armenia, urmand ca, daca se vor aloca fondurile, sa facem acest proiect”, a spus Dragan.

Daca piata de hardware a fost puternic afectata de criza, aceasta fiind estimata sa scada cu pana la 50%, pentru segmentul de software si servicii, presedintele ANIS estimeaza o valoare de 800 de milioane de euro in acest an, mai mic cu 15% fata de 2008, si chiar un ultim trimestru mai bun decat cele anterioare datorita lansarii de proiecte publice.

“Trimestrul al patrulea s-ar putea sa nu fie atat de rau pentru ca s-au lansat proiecte. Instabilitatea politica afecteaza si mai mult piata pentru ca proiectele se lanseaza mai greu. Contestatiile la proiectele publice sunt nocive, arata cat de faramitata este piata companiilor de IT pentru ca acestea nu se sprijina. Ar putea ca macar acum sa faca acest lucru. Scaderea pietei va continua in 2010 pentru ca in 2009 companiile au avut cash-ul din 2008”, a mai spus Dragan, care pentru bugetul de anul viitor a luat in considerare un curs de 4,5 leu/euro.









Inapoi la articol

Setari Cookie-uri