4 / 5

Piata muncii din sectorul IT nu a ramas ferita de criza

Cum era de asteptat, piata muncii nu a ramas ferita de criza economica. Au existat concedieri si in domeniul IT. Am asistat la restrangeri sau inchideri in primul an de recesiune. In momentul de fata, competenta a devenit mult mai apreciata si evaluata din prisma mai multor indicatori, explica oficialul Power Net Consulting.

"De cand a inceput criza, in principal, oamenii bine pregatiti profesional au avut cel mai putin de suferit si au fost pastrati, uneori cu greutate, tocmai pentru ca aduc un plus de valoare activitatii pe care o firma o desfasoara", mentioneaza el.

In conditiile in care, dupa un declin de 50% al pietei de IT in 2009, specialistii estimeaza o diminuare cu inca 25% a pietei, nivelul salarial in acest sector va ingheta la cota anului trecut.

In vremuri de criza, specializarea este esentiala, iar piata de IT&C nu face exceptie. Sunt firme care sunt specializate intr-un domeniu, dar din lipsa de performanta si succes in acea zona, intra si pe alte segmente. Probabilitatea de a se bucura de un succes mai mare intr-un sector nou, unde experienta se castiga, nu se cumpara, este mica, arata seful IIRUC Service.

In acest an, Calin Rangu (foto) crede ca piata muncii se va stabiliza. "Salariile nu vor mai creste atat de rapid, criza ne-a invatat multe, nimeni nu se va mai arunca in cheltuieli decat daca sunt absolute necesare si justificate", afirma el.

Dimitriev este de acord cu afirmatiile reprezentantului IIRUC, el mentionand ca nu se poate vorbi la ora actuala de cresteri salariale in IT.

De asemenea, directorul general al TotalSoft opineaza ca, la nivel de industrie IT&C, nu se preconizeaza o crestere salariala mai mare de 10-15%. "Si nu catre toate categoriile de angajati."

Chiar daca IT-ul este un domeniu in care pana in 2008 lipsa de oameni era una dintre principalele probleme, in 2009 somajul a afectat si aceasta piata. "In primul semestru au fost inregistrate 92 falimente, 0,88% din totalul falimentelor, potrivit unui studiu realizat de Coface, pe baza cazurilor inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului. Pentru 2010, firmele IT se vor orienta spre eficientizarea personalului, nu cred ca vor creste salariile, dar nici nu vor scadea. Totusi, oamenii care nu sunt suficient de productivi sau eficienti vor avea de suferit si este posibil sa fie disponibilizati", este de parere Berdila.

Romsys se asteapta la un an bun. Compania a crescut in ultimii ani, chiar si in 2009. "Avem proiecte mari in derulare, care ne vor asigura "combustibilul" unei sustineri a dezvoltarii afacerii", a adaugat CEO-ul companiei.

Anul acesta, HP conteaza atat pe cresterea pietei IT in Romania (in general), cat si pe sporirea cotei pe piata sistemelor personale.

"Revenirea acestei industrii la nivelul cresterilor inregistrate in anii anteriori va depinde de multe variabile, atat locale, cat si regionale, cum ar fi iesirea economiilor globale din criza economica si financiara cat mai rapid, impactul alegerilor locale asupra evolutiei economiei, reluarea investitiilor straine in Romania si, nu in ultimul rand, cresterea puterii de cumparare a utilizatorilor casnici care pot stimula in principal relansarea pietei de hardware", a conchis Dobre.

Vezi si Top 5 tendinte pe piata fortei de munca in 2010

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri