In conditiile in care, dupa un declin de 50% al pietei de IT in 2009, specialistii estimeaza o diminuare cu inca 25% a pietei, nivelul salarial in acest sector va ingheta la cota anului trecut.
"Pana in momentul in care nu exista ceva aprobat ca si impozit/ taxe suplimentare pe domeniu nu cred ca exista riscul ca salariile sa se micsoreze mai mult decat pana in prezent”, considera Vivien Untaru, director general al companiei specializate in recrutare in sectorul IT, Von Consulting.

La inceputul celui de-al doilea semestru al anului trecut, specialistii in IT reuseau sa isi mentina nivelurile salariale din 2008 fara grijile disponibilizarii sau ale pierderii beneficiilor extrasalariale. Remuneratia unui director de IT intr-o multinationala friza cota de 5.000 de euro net lunar, in timp ce un project manager ajungea sa castige pana la 3.000 de euro, iar un specialist cel putin 900 de euro, potrivit recruiterilor BrainSpotting, companie de HR specializata in recrutare pentru domeniul IT&C.

Fata de primavara anului trecut, toamna 2009 a adus scaderi salariale la angajare de pana la 500 de euro, potrivit Ariadnei Sutac, recruitment manager BrainSpotting. Directorii IT din multinationale au inceput sa isi negocieze salariile de la pragul minim de 3.000 de euro, middle managerii (software development manager, IT department manager), de la 2.000 de euro, iar specialistii cu 2-4 ani experienta, 700 de euro.

In schimb, datele Institutului National de Statistica (INS) indicau, la nivel national, un salariu mediu net de 579 de euro (2450 lei).

Pe de alta parte, un studiu realizat de portalul IT Joobs.ro, la mijlocul anului trecut, indica un nivel salarial de maxim 2.000 de euro. Media salariala a angajatilor din domeniul IT, indiferent de orasul de resedinta, de experienta acumulata sau de pozitia ocupata atingea nivelul mediu de 987 de euro.

Conform Joobs.ro, in Bucuresti, la inceputul verii 2009, se inregistra cel mai mare salariu mediu net lunar, respectiv 1.074 de euro, pe pozitiile urmatoare plasandu-se angajatii din orasele cu peste 200.000 de locuitori, cu 999 de euro, si cei din orasele cu 50.000-100.000 de locuitori, cu 649 de euro. Alaturi de Bucuresti, Clujul si Iasiul conduceau in topul oraselor cu salariile cele mai mari pentru angajatii din IT, cu o medie de 1.000-1.100 de euro lunar.

Conform specialistilor activi pe piata de recrutare, estimarile salariilor pe piata de IT sunt orientative, intrucat diferenta intre firmele mici si corporatii este data in mod special de complexitatea proiectelor in care sunt implicati angajatii, si deci de plata in functie de comisioane (si nu de salariul de baza), dar si de orasul de resedinta. Insa si aceste bonusuri par sa scada in importanta, intr-un moment in care problemele financiare ale companiilor afecteaza direct business-urile IT.

“Asa cum arata toate studiile de profil realizate recent, pachetul extra-salarial oferit angajatilor din IT s-a restrans in majoritatea companiilor. In general, insa, organizatiile tind sa mentina acele beneficii fata de care angajatii prezinta un interes deosebit – asa cum sunt, de exemplu, serviciile medicale”, completeaza Sutac.

“In Bucuresti, salariile sunt mai mari decat in provincie,
pentru ca si costul vietii in Capitala este mai mare. Diferentele depind foarte mult de ramura in care activeaza. In dezvoltare software diferenta este de 10-30%, in partea de suport tehnic poate fi 20-50%”, afirma Untaru.

Recruiterul afirma ca piata fortei de munca in IT continua sa fie dinamizata de nivelul ofertelor de angajare, insa procesul de recrutare este ingreunat de reticenta candidatilor cu experienta de a-si schimba locul de munca in aceasta perioada.

Cu toate ca oferta de job-uri este mai generoasa decat in alte industrii, lupta pentru un post bun pare la fel de acerba, iar absolvenitii si tinerii cu mai putin de sase luni de experienta alcatuiesc cel mai efervescent segment al candidatilor din IT.

“Salariile pe segmentul entry-level vor scadea. Acest efect se va datora atat ofertei limitate pentru astfel de posturi, cat si numarului mare de candidati disponibili in urma restructurarilor. Sunt si foarte multi candidati cu experienta, care din lipsa de alte oferte, vor aplica pe astfel de pozitii crescand concurenta”, explica Untaru.

Anul trecut, un proaspat absolvent sau un angajat cu maxim sase luni de experienta in munca putea castiga intre 400 si 700 de euro, potrivit BrainSpotting.

“Problema gasirii unui loc de munca este putin mai mare
pentru cei care au terminat facultatea in 2009 sau termina anul acesta. Pana acum rata de absorbtie a absolventilor a fost de 100% si s-au luat oameni care terminasera alte facultati pentru ca nu erau suficienti. Lucrurile temperandu-se putin, ar fi normal ca cei care termina o facultate specializata sa isi gaseasca un loc de munca”, considera si Valerica Dragomir, directorul executiv al Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS), organizatia celor mai importante firme de software si servicii pe piata locala.

“Cei mai vanati in 2010 vor fi angajatii pe suport tehnic, datorita centrelor de outsourcing care ofera astfel de servicii clientilor externi, precum si posturile de programatori/dezvoltatori software. Avem informatia ca numarul companiilor care ofera suport tehnic pentru clienti externi va creste in 2010”, noteaza Untaru.

In acest moment, pe site-ul de recrutare eJobs sunt puse la bataie 327 de oferte in IT hardware si 795 de pozitii in IT software. De asemenea, Jobber.ro, unul dintre cele mai importante site-uri de recrutare specializata in domeniul IT, afiseaza 2.136 oferte, in timp ce Joobs.ro prezinta 1.158 de pozitii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri