3 / 4

"Aici chiar trebuie sa fii o companie mare ca sa rezisti"

In timp ce acum pentru clienti tot ce conteaza este cat de mic este pretul, astfel incat companiile vin si cu propuneri de reducere a tarifelor cu 40% de la o zi la alta pe pietele externe, partenerii Enea negociaza preturile si uneori chiar majoreaza valoarea contractului astfel incat sa obtina o reducere.

In acest context, managerul filialei locale a companiei suedeze afirma ca este fericit ca expunerea pe piata din Romania este foarte mica, foarte multe firme romanesti de IT inchizandu-si portile in ultimul an din cauza scaderii si cu pana la 50% a unor segmente IT.

„Aici chiar trebuie sa fii o companie mare ca sa rezisti. Anul trecut stiam companii mici care se inchideau de pe o zi pe alta si situatia nu s-a schimbat, ci a devenit mai rea. Cei care au supravietuit in 2009 probabil o vor face si in 2010. Anul trecut a fost unul de test pentru companiile IT si cei care au putut vinde serviciile inseamna ca au ce face pe piata. Dar 2010 va fi mai rau si sunt multe lucruri care ajung la apogeu in 2010. Se intarzie ratele la credit pe toate planurile, firmele de leasing sunt pe butuci, nu cred ca vom vedea o revenire a consumului in curand, nu vom avea sprijin de la stat, iar lucrurile nu se vor dezgheta in 2010”, mai spune managerul fostei IP Devel.

Dupa cum afirma Bogdan Putinica, printre cele mai afectate companii IT in 2010 vor fi cele care vand servicii pentru piata locala, distribuitorii de echipamente si cei care ofera servicii pentru piata externa, dar care nu se diferentiaza (de exemplu, site-urile), ceea ce va face ca anumiti clienti sa se orienteze catre tari mult mai ieftine, precum China sau India.

„Cei care vand insa servicii specializate in IT , care sunt fie foarte buni, fie pe o anumita nisa vor mai avea loc de crestere. De exemplu, piata de embedded software probababil va creste cu 12-15% in acest an si din fericire China si India nu sunt recunoscute ca furnizori buni pe aceasta zona de servicii, iar migrarea catre acele zone este mai inceata sau chiar deloc, ceea ce face sa fie loc de crestere si pentru noi”, explica directorul general al Enea Services Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri