3 / 5

Masurile nu se opresc aici

Jucatorii din retailul electro IT sunt convinsi ca masurile luate pana acum de guvernanti nu vor fi suficiente pentru a pune in miscare economia romaneasca. Spre exemplu, seful Pcfun se asteapta ca masurile luate sa aiba efecte negative asupra incasarilor bugetare, situatie in care, la sfarsitul trimestrului al treilea, este posibil sa vedem noi masuri de austeritate, respectiv noi cresteri de taxe, deoarece pe masura ce vom intra in toamna, va deveni tot mai clar ca deficitul de 6,8% nu poate fi atins.

“Cred ca aceasta poate fi o spirala fatala pentru economia romaneasca, orice set consistent de masuri de acest gen trebuie sa contina si stimulente pentru partea activa a economiei, nu doar masuri de crestere a taxelor, scadere a salariilor si eliminare a subventiilor”, explica managerul FiT Distribution, care detine magazinele online Pcfun si Electrofun.

Si seful Kelion este de parere ca vor mai aparea si alte schimbari. “Fiindca acest Guvern a actionat incoerent si fara o politica economica corecta. Exact invers fata de propunerile unor specialisti in macroeconomie de renume. Prin ceea ce a facut in ultimii ani, Guvernul nu a luat nici o masura coerenta pentru protejarea mediului de business. Toata lumea vorbeste de luni de zile de scaderea pensiilor si a salariilor bugetarilor. Dar nici un analist nu a explicat complet, tuturor, problemele reale, cum ar fi problema demografica sau ingenuncherea clasei de mijloc, care sustine cu adevarat greul. Toate tarile civilizate au abordat altfel aceste lucruri si au venit cu masuri concrete si coerente, atat economice, cat si legislative”, spune acesta.

“De la cota unica incoace nu cred ca am vazut vreo masura care sa stimuleze cresterea pietei pe care concuram, ci dimpotriva. Mediul privat este reglementat de competitie, toti jucatorii avand interes sa castige, lucru care nu este valabil si pentru aparatul birocratic al statului”, este de parere Tiberiu Pop.

Reprezentantul liveMag.ro, Alexandru Circei ((foto), sustine ca firma pe care o conduce ia in calcul si alte masuri de austeritate, insa adauga ca va incerca sa reduca costurile operationale si sa nu ia masuri de austeritate pentru angajatii pe care ii are.

Masurile luate acum, raportate strict la momentul actual, sunt logice si le-ar fi luat oricine din lipsa reala de alternative, arata directorul de marketing al eMag. Intrebarea mult mai grea pe care si-o adreseaza acesta este ce masuri trebuiau luate pana acum, in fiecare dintre ultimii 20 de ani care au trecut de la Revolutie, pentru a nu se ajunge aici.

Ghenea crede ca pentru a ajuta mediul de business, Guvernul ar fi trebuit in primul rand sa elimine impozitul minim obligatoriu (forfetarul) si apoi ar fi trebuit sa ia masuri de stimulare a economiei si a intreprinderilor mici si mijlocii, care sunt cele mai vulnerabile in aceasta perioada de criza, dar care, pe de alta parte, angajeaza majoritatea fortei de munca din Romania. “Cu privire la TVA, macar in ultimul moment, Guvernul ar fi trebuit sa considere cote de TVA diferentiate, asa cum are majoritatea statelor europene, astfel incat pe de o parte sa fie protejate categoriile cu venituri mici si pe de alta parte sa fie sustinute si stimulate anumite ramuri economice.”

Alexandru Circei afirma ca atata timp cat clientii nu mai intra in magazin, vanzarile scad si nu mai gasesti solutii de scapare; “statul te preseaza cu achitarea taxelor” si, in aceasta situatie, afirma el, este foarte greu sa te menti in piata.

Vezi, in continuare, ce planuri au jucatorii din retailul online de electro IT pentru a minimiza efectele unui TVA majorat

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri