2 / 4

Liviu Dragan, fondatorul TotalSoft

"Am simtit nevoia in 2000 sa creez un produs, Charisma (n.red.: aplicatie de ERP - Enterprise Resource Planning - gestionare a activitatii unei companii) -, pe care nu puteam sa il dezvolt din banii clientilor si nici din resursele mele. Asa ca am vandut un pachet de actiuni din companie. A fost o mutare inteleapta, chiar daca atunci nu eram foarte sigur ca am luat o decizie buna.

Fondurile de private equity iti lasa intacta abilitatea de antreprenor. De ce am ales Global Finance? Nu a fost o selectie, ci a fost vorba de o chimie. Practic, am dezvoltat Charisma datorita unui mariaj sanatos.

Fondul de investitii sprijina compania foarte discret, lasand initiativa antreprenoriala sa se exprime intr-un mod eficient.

Inainte de mariajul cu Global Finance, ma uitam la profitabilitate o data la trei luni. Acum ma uit lunar, extrem de atent. Percepem rezultatele lunare ca si cum ar fi anuale. Dorinta de a face profit in fiecare luna a schimbat mentalitatea firmei. In 2009-2010, compania a inregistrat o marja a profitului (n.red. operational) de 25%.

Daca faci profituri bune, nu prea se simte prezenta fondului de investitii. Nu exista o presiune propriu-zisa.

La noi, lucrurile s-au petrecut simultan: preluarea a coincis cu o perioada de crestere pentru companie. Este foarte greu de spus daca aceasta crestere s-a produs datorita fondului de investitii sau se explica printr-o evolutie naturala.

Fondul de investitii este discret. Niciun angajat al companiei nu a fost vazut de vreun reprezentant al fondului de investitii. Nu a existat nicio aluzie cu privire la calitatea unor angajati, iar aceasta discretie mi-a dat un sentiment de incredere.

Au fost si tensiuni. In primul rand, atunci cand in perioada de boom (anii 2006-2008), salariile din industria IT cresteau cu 30% pe an si trebuia sa ne aliniem cerintelor din piata, cand spuneam: «uite, aceasta e situatia, trebuie sa crestem salariile», iar reprezentantii fondului de investitii propuneau un alt model, bazat pe bonusuri, nu pe mariri ale lefurilor. Presiunea salariilor a fost un motiv de discutii.

In al doilea rand, mi se intampla uneori dimineata sa ma intreb: «nu mai am chef sa cresc». Trebuie mereu sa crestem. Astept sfarsitul anului, perioada bilanturilor, si ma gandesc cu spaima la acele momente. De ce trebuie mereu sa cresc? Daca tot fac un profit bun, de ce trebuie sa mai evoluez?"

Mariajul cu un private equity. In 2005, cand fondul elen de investitii Global Finance a intrat in actionariat, TotalSoft raporta o cifra de afaceri de aproximativ 5 mil. euro.

Prezentul cu un private equity. Global Finance detine 80% din companie din 2005 si, desi in 2008 se vorbea despre un posibil exit, Liviu Dragan afirma anul trecut ca acest lucru nu se va intampla in urmatorii patru - cinci ani. “Avem un obiectiv ca in 2014 sa ajungem la 70 milioane de euro".

TotalSoft a avut anul trecut afaceri de circa 15,5 de milioane de euro, fata de 5,1 milioane de euro la finalul lui 2004, cu doar trei luni inainte ca grupul grec Global Finance sa preia 80% din companie in urma unei investitii de circa zece milioane dolari (7,7 mil. euro).

Compania a inregistrat in 2009 un profit brut de 3,7 milioane de euro. TotalSoft are aproape 400 de angajati.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri