10 / 11

A murit Nelson Mandela. Hollywood-ul deplange disparitia unui simbol al luptei pentru drepturi civile

Michael Moore, Charlize Theron, Samuel L. Jackson si Beyonce se numara printre numele mari de la Hollywood care si-au exprimat, pe platformele de socializare, regretul fata de decesul liderului sud-african Nelson Mandela, joi, la varsta de 95 de ani, scrie Mediafax.

Fostul presedinte sud-african a fost imortalizat pe marele ecran de Morgan Freeman, Danny Glover, Terrence Howard, Sidney Poitier si Dennis Haysbert, printre altii. Cel mai recent film despre viata lui Mandela, "Mandela: Long Walk to Freedom", cu Idris Elba in rolul principal, a fost lansat deja in mai multe cinematografe, incepand cu 29 noiembrie.

"Unul dintre privilegiile realizarii de filme este sa-i imortalizezi pe acei oameni care au avut un profund impact asupra omenirii", a spus Harvey Weinstein, cofondator al The Weinstein Co., compania care a produs "Mandela: Long Walk to Freedom". "Am avut privilegiul de a petrece timp cu presedintele Mandela si pot spune ca simtul umorului ii era la fel de mare ca optimisul. Suntem profund intristati de pierderea lui; inimile noastre sunt alaturi de familia sa si de intreaga natiune africana", a mai spus Weinstein.

Actorul Idris Elba a spus: "Ce onoare este sa pasesti pe urmele lui Nelson Mandela si sa portretizezi un barbat care a sfidat greutatile vietii, a rupt bariere si a promovat drepturile civile in lumea intreaga. Gandurile si rugaciunile mele sunt pentru familia sa".

Actorul Morgan Freeman, care a interpretat rolul lui Mandela in drama "Invictus" (2009), de Clint Eastwood, a spus: "Lumea a pierdut astazi unul dintre adevaratii giganti ai ultimului secol. Nelson Mandela era un om de o incomparabila onoare, forta de necucerit - un sfant pentru multi, un erou pentru toti cei care pretuiesc libertatea si demnitatea umana. Pe masura ce ne amintim succesele sale, sa nu ne multumim doar a reflecta cat de departe am ajuns, ci, in memoria sa, sa ne gandim la cat de departe trebuie sa mergem".

"Pauletta (Washington, n.r.) si cu mine l-am numit pe Nelson Mandela, cu onoare si modestie, prietenul familiei noastre. Va continua sa traiasca prin noi toti, ca un simbol al sperantei, credintei si fortei", a declarat actorul Denzel Washington.

La randul sau, vedeta TV Oprah Winfrey a spus ca se simte onorata sa-l fi cunoscut pe Mandela in viata lui privata, adaugand: "Simteai ca stai alaturi de un om plin de gratie si maiestuozitate in acelasi timp".
Muzicianul Quincy Jones a spus despre fostul lider sud-african, pe care l-a numit "Madiba, prieten, frate", ca avea "un spirit nascut din generozitate, dragoste, compasiune si speranta pentru omenire, care ar putea sa nu mai apara niciodata la un asemenea nivel intr-o fiinta umana".

Muzicianul Paul Simon a adaugat ca "Mandela a fost unul dintre marii lideri ai secolului al 20-lea. A conceput un model pentru ca dusmanii mortali sa treaca peste ura simtita si sa gaseasca o cale de a reconstrui natiunea prin compasiune, prin adevar, dreptate si puterea iertarii".
Cantareata Dionne Warwick a spus despre Mandela: "A trait minunat ceea ce am fost invatata de mic copil, anume ca noi, oamenii, existam pe Pamant sa fim unul in slujba celuilalt si de aici vine bucuria, pacea si armonia pe care ni le dorim".

Aretha Franklin a declarat la randul ei: "Cel mai extraordinar lucru a fost modul in care s-a ridicat dupa experienta inchisorii, a apartheidului, a urii, pentru a uni natiunea - un extraordinar exemplu de umanitate si curaj".
"Ceea ce imi voi aminti despre domnul Mandela este ca era un om a carui inima, spirit, suflet nu puteau fi ingradite de nedreptatile economice si rasiale, de barele de metal (ale inchisorii, n.r.), de povara urii si a razbunarii", a spus si Muhammad Ali.

Actrita sud-africana Charlize Theron a scris pe Twitter: "Odihneste-te in pace, Madiba. Ne vei lipsi, insa impactul tau asupra umanitatii va dainui".

Iar regizorul Michael Moore a scris pe Twitter: "Eram convins ca Nelson Mandela nu va iesi niciodata din inchisoae. Cand a iesit si a devenit presedinte, am decis ca orice in lumea asta este posibil".

Actrita Olivia Wilde, jurnalistul Anderson Cooper, actorul Albert Brooks, rapperul LL Cool J, cantaretul Randy Jackson, vedeta TV Ellen DeGenere, actorii Jamie Foxx, Steve Martin, actrita Lindsay Lohan, producatorul TV Simon Cowell, actorii Olivia Munn, Neil Patrick Harris, omul de afaceri Donald Trump, cantaretii Paula Abdul si Justin Timberlake si-au exprimat regretul fata de moartea lui Mandela pe platforma de socializare Twitter, vorbind despre "umanitate la absolut", "un exemplu sclipitor de maretie umana si succes", "un luptator pentru drepturile omului cu vointa de fier si inima plina de compasiune", "cel mai mare militant pentru pace si schimbare", "campion al umanitatii".

Sursa foto: captura facebook.com/charlizetheron

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri