5 / 6

Statele membre NATO trebuie sa isi sporeasca bugetele consacrate apararii

Statele membre NATO trebuie sa isi sporeasca bugetele consacrate apararii, in pofida dificultatilor financiare, pentru a face fata Moscovei, care, "pe termen lung", va incerca sa "puna la incercare" Alianta Nord-Atlantica, a apreciat vineri seful Pentagonului, citat de AFP.


In fata actiunilor Rusiei in Ucraina, NATO a reactionat cu "forta si vointa" pentru reasigura apararea statelor membre est-europene vecine Rusiei, s-a felicitat Chuck Hagel intr-un discurs sustinut in fata Wilson Center, un centru de reflectie de la Washington.


"Dar, pe termen lung, trebuie sa ne asteptam ca Rusia sa puna la incercare logica aliantei noastre, energia noastra, angajamentul nostru", a avertizat el.


Alipirea Crimeei si miscarea prorusa din estul Ucrainei, regizate de Moscova, potrivit occidentalilor, "amintesc de primul sens al NATO".


Dupa 1991, Alianta Nord-Atlantica a cautat "parteneriatul, nu conflictul, cu Rusia", in opinia sa.


Dar, "astazi, NATO trebuie sa fie pregatita sa revizuiasca principiile de baza ale relatiei sale cu Rusia", a explicat seful Pentagonului.


Aceste actiuni tipice Razboiului Rece obliga statele membre NATO sa sporeasca bugetele consacrate apararii.


"Liderii Guvernelor noastre trebuie sa inteleaga consecintele tendintelor actuale de scadere a cheltuielilor in domeniul apararii si sa ajute la depasirea impasului bugetar", a declarat el.


Foto: Bugete armata, Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri