6 / 7

Klaus Iohannis - motivul "neamtului luteran", cartea jucata de Ponta

La evenimentul de lansare a candidaturii la prezidentiale, Victor Ponta a folosit un discurs centrat pe valori religioase si pe tema familiei, dar a enuntat si cateva critici la adresa lui Traian Basescu.

Una dintre temele centrale ale discursului prezidential schitat de Victor Ponta a fost Biserica, cu trimitere directa la religie. "Nu cred ca un candidat la functia de presedinte al Romaniei are vreo problema daca nu e ortodox, sau nu e de etnie roma, dar nu vreau sa ma acuze nimeni ca sunt roman sau ortodox in tara mea", a spus Victor Ponta, facand referire la Klaus Iohannis, care este luteran.

Opiniile analistilor sunt impartite cu privire la abordarea acestei teme. Alfred Bulai vede aceasta trimitere ca fiind una tipica mesajului electoral abordat de Victor Ponta, pe care strategii PNL si ai PDL trebuie sa si-l asume pe durata campaniei electorale. "Una este sa fii politic corect si alta este sa ai mesaje electorale. Cetetenii vor vota, la fel ca in alte tari, in functie de cat de apropiat li se pare un politician de ei."
Sociologul mai spune ca intr-o tara ca Romania, care nu musteste nici de germani si nici de luterani, "domnul Iohannis are un handicap mare, care va fi exploatat".

Imaginea germanului luteran in Romania este una pozitiva. - Cristian Pirvulescu, analist politic

La capatul opus al spectrului in care este interpretata declaratia referitoare la religie, Radu Magdin spune ca "nu era neaparat necesar sa puncteze acest lucru in speech, dar a transmis-o pozitiv". Strategul de comunicare politica arata ca declaratia a ramas in sfera pozitiva pentru ca nu s-a facut o legatura directa cu Klaus Iohannis, amintind de o carte celebra, "Don't think of an elephant". "Automat prin mentiunea unei teme te gandesti la oricine se poate intersecta cu ea", adauga specialistul.

Cristian Pirvulescu considera insa ca invocarea elementului religios a fost o alegere neinspirata, prin care s-a incercat "o mica inginerie sociologica". "Imaginea germanului luteran in Romania, nu a lui Iohannis, ci a germanului in general, este una pozitiva, imagine care se poate sau nu transfera si asupra lui Iohannis", explica politologul. El precizeaza ca afirmatia porneste de la o cercetare sociologica bazata pe prejudecati, iar o astfel de directie a campaniei este riscanta, mentionand ca declaratia il poate afecta pe Victor Ponta mai ales pe plan extern.

Sursa foto: Mediafax Foto.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri