2 / 6

Conflictul dintre Israel si Hamas

Razboiul dintre Israel si gruparile armate palestiniene, desfasurat in perioada 8 iulie-26 august in Fasia Gaza, s-a soldat cu 2.143 de morti de partea palestiniana si 71 de cea israeliana. In timpul acestui razboi crunt de 50 de zile, pe retelele de socializare Facebook si Twitter a existat o abundenta de imagini infioratoare despre suferinta civililor palestinieni, care au dus greul acestui conflict, soldat in final cu peste 500 de copii printre victime.


In prezent, bombardamentele asupra Fasiei Gaza au incetat dupa ce ambele parti implicate in conflict au convenit la un armistitiu pe termen lung. Fasia Gaza, un teritoriu ingust de pamant, aflat intre Israel si Egipt, reprezinta de cateva decenii sursa unui focar de conflicte intre israelieni si palestinieni. Israel a ocupat Fasia Gaza in 1967 dupa Razboiul din Orientul Mijlociu si si-a retras colonistii si trupele militare, abia dupa 38 de ani, in 2005.


Israel a considerat aceasta miscare sfarsitul ocupatiei, dar a continuat sa exercite un control drastic asupra granitelor Fasiei Gaza, aupra surselor de apa potabila, precum si asupra spatiului aerian. La randul sau, Egiptul controleaza granita de sud a Fasiei Gaza, preponderent inchisa. Israel a impus, de asemenea, restrictii severe asupra circulatiei bunurilor si a persoanelorcatre si dinspre Fasia Gaza, masuri despre care israelienii spun ca sunt necesare pentru propria securitate nationala. Ca urmare, palestinienii se simt limitati si sufera dificultati socio-economice. Hamas si alte grupuri militante palestiniene considera ca aceste restrictii sunt intolerabile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri