3 / 6

Conflictul ruso-ucrainean, la granitele Romaniei

Fortele guvernamentale si separatistii din estul Ucrainei au incheiat recent un armistitiu care a intrat in vigoare vineri, dar sambata s-au acuzat reciproc de incalcarea lui. Cu toate acestea, presedintele ucrainean Petro Porosenko si omologul sau rus Vladimir Putin au constatat in cursul unei convorbiri telefonice ca armistitiul este "in general respectat".

Conflictul din estul Ucrainei a tinut prima pagina a ziarelor in special dupa 17 iulie, moment in care un avion de tip Boeing al companiei Malaysia Airlines, care asigura cursa MH17 pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, a explodat in zbor, probabil lovit de o racheta in timp ce survola estul Ucrainei. Aparatul de zbor transporta 298 de persoane, dintre care 193 de cetateni olandezi. Kievul si occidentalii ii considera pe separatistii prorusi responsabili de producerea tragediei, in timp ce Moscova si insurgentii acuza Kievul.

Intre timp, Uniunea Europeana (UE) este "pregatita sa revina" asupra sanctiunilor pe care intentioneaza sa le impuna Rusiei, daca armistitiul din estul Ucrainei este "durabil" si/sau daca negocierile de pace incep. Aceasta noua serie de sanctiuni, finalizata vineri de catre ambasadorii UE, include atat masuri consolidate privind accesul pe piete de capitaluri, aparare, bunuri cu dublu uz civil si militar si tehnologii sensibile, cat si o noua lista cu nume de persoane vizate de o blocare a averii si interdictia de a le fi emise vize europene.

Totodata, Guvernul rus nu exclude posibilitatea ca Rusia sa-si inchida spatiul aerian ca raspuns la noi sanctiuni sectoriale occidentale. Acest lucru ar putea sa conduca la falimentul multor companii aeriene care se clatina la marginea prapastiei in lupta pentru supravietuire.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri