9 / 10

Osetia de Sud si Quebec

In Marea Britanie, o mana de deputati galezi, englezi si nord-irlandezi revendica, de asemenea, deja o autonomie compatibila cu cea a scotienilor. In Europa, catalanii, bascii, flamanzii si chiar si separatistii prorusi din Donbasul ucrainean urmaresc cu un interes extrem de puternic partida care se joaca la Edinburgh.


Mai spre est, in Caucaz, Osetia de Sud, o regiune separatista din Georgia, si-a declarat independenta in 1990, dar numai dupa razboiul dintre Rusia si Georgia, din 2008, Rusia si un numar mic de alte tari (mai ales Nicaragua si Venezuela), au recunoscut independenta acesteia. Regiunea nu este recunoscuta pe scara larga si este vazuta ca una dintr-un numar mare de "zone gri" sau "conflicte inghetate" din spatiul post-sovietic. Incepand cu anul 2008, Osetia de Sud s-a luptat cu probleme economice si diviziunile politice au dus la situatii tensionate.


Se intampla totusi si la case mai mari! In regiunea Quebec din Canada a avut loc un referendum cu privire la independenta fata de tara nord-americana in 1995. Cei care au votat "Nu" au castigat cu o mica marja. Acesta a reprezentat al doua incercare a provinciei de a obtine independenta (prima a fost in 1980).


In pofida esecului, miscarile separatiste din Quebec nu au disparut. Situatia a avut un numar mare de similitudini cu votul scotian si, ca urmare, un numar mare de sustinatori ai suveranitatii din Quebec au calatorit in Scotia pentru a observa votul de joi, cu speranta ca vor putea contribui cu idei la cauza lor.

IgorGolovniov / Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri