2 / 5

Criza din Ucraina

Tensiunile care au existat de-a lungul timpului intre Rusia, Peninsula Europeana si Statele Unite, au generat razboaie in incercarile de a redesena hartile primelor doua. Razboaiele napoleoniene, Primul si Al Doilea Razboi Mondial si Razboiul Rece s-au incheiat cu redefinirea balantei de putere in Europa, dar si a hartii sale.
Conflictul din Ucraina a deschis calea unei oi confruntari intre SUA si Europa pe de o parte, si Rusia de cealalta. Rusia ar putea avea aceeasi soarta ca Uniunea Sovietica, insa declinul ei ar putea incepe abia in 2020, estimeaza Stratfor. In plus, acestei crize i se adauga scaderea pretului petroului, problemele economice interne ale Rusiei, volatilitatea rublei si sanctiunile impuse de Occident.
Serviciile de inteligenta din Rusia au esuat in gestionarea crizei din Ucraina, iar autoritatile nu au putut tine economia in picioare, ceea ce a dus la destabiliarea acestei mari puteri, de altfel o natiune cu o mare capacitate nucleara, ceea ce face ca decaderea ei sa fie cu atat mai importanta.

Sursa foto: Sutterstock.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri