4 / 8

Registrul operatorilor intracomunitari nu descurajeaza evaziunea

Din august 2010, statul a infiintat registrul operatorilor intracomunitari, prin care firmele care desfasoara activitati in cadrul UE trebuie sa se inregistreze ca platitoare de TVA.

Astfel, statul vrea sa reduca evaziunea fiscala in cazul firmelor care fac operatiuni intracomunitare cu scopul de a beneficia de rambursari ilegale de TVA.

Totusi, masura este inutila, intrucat nu se aplica decat la firmele noi si nu mai este valabila daca o firma isi schimba conditiile de autorizare.

Spre exemplu, cineva poate sa isi faca o firma de consultanta si sa o inregistreze pe o persoana fizica care nu are nicio problema cu Fiscul. ANAF isi da acordul pentru infiintarea firmei si elibereaza codul de inregistrare ca platitor de TVA.

A doua zi, respectiva persoana fizica vinde firma catre un evazionist, acesta schimba obiectul de activitate si ramane cu acel cod de platitor de TVA. Ca urmare, un evazionist poate beneficia de rambursari ilegale de TVA, pentru ca in cazul acestei scheme financiare el nu mai trebuie sa se inregistreze, cum ar fi fost normal daca legea era bine facuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri