2 / 8

Retrocedarile, problema eterna

Retrocedarile si revendicarile raman printre cele mai mari probleme in achizitiile de terenuri, in special ca urmare a cadrului legislativ contradictoriu.

„Cadrul legislativ uneori contradictoriu si aplicarea neunitara, atat la nivelul comisiilor locale cat si la cel al instantelor, a legilor de restituire privind proprietatile confiscate de regimul comunist raman cele mai mari probleme in achizitiile de terenuri. Ele pot genera incertitudini cat priveste validitatea titlului de proprietate, afectand astfel apetitul investitional al cumparatorului si potentialul respectivei achizitii de a fi finantata”, spune Dragos Apostol, managing associate la Tuca Zbarcea si Asociatii (foto).

Retrocedarile pot crea nenumarate probleme, existand cazuri in care unele titluri au fost anulate in instanta.

Glodeanu, Wolf Theiss: Cand facem o investigatia incercam sa obtinem documente datate cat mai adanc in trecut, ideal chiar inainte de 1945
„Foarte multe din titlurile de proprietate emise in baza diverselor legi de retrocedare a proprietatilor confiscate de regimul comunist au fost fie emise catre persoane care nu erau indreptatite la o astfel de retrocedare, fie nu au luat in considerare toate persoanele care au depus cerere de retrocedare, si de aceea este posibil ca aceste titluri sa fie anulate. De altfel, in practica am avut de-a face cu situatii in care au existat cereri de anulare a titlurilor astfel emise, si care s-au solutionat in mod favorabil reclamantilor. In consecinta, de fiecare data cand facem o investigatie asupra unui teren incercam sa obtinem documente care sa mearga cat mai adanc in trecut, ideal chiar inainte de 1945”, a adaugat Ciprian Glodeanu, partner Wolf Theiss.


In aceasta zona a restituirilor, probleme pot apara in cadrul procedurii de solutionare a cererilor de restituire; determinarii amplasamentului si stabilirii limitelor proprietatilor restituite; "dar si a gestionarii de catre autoritatile implicate a cererilor de restituire primite si asumarea raspunderii autoritatilor cu privire la acuratetea informatiilor furnizate catre terte persoane interesate cu privire la procedurile pe rol", a mentionat Roxana Fratila, head of real estate and construction department si managing associate la CMS Cameron McKenna.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri