2 / 4

Deductibilitatea TVA la achizitia de automobile in leasing

Problema deductibilitatii taxei pe valoarea adaugata la achizitiile de automobile direct sau prin leasing intereseaza pe toata lumea, fiind o masura foarte sensibila care ameninta sa ingroape si mai mult industria de leasing.

Autoritatile romane vor putea limita la 50% deductibilitatea TVA pentru costurile cu ratele la leasing, inchirieri auto, reparatii de autovehicule si piese auto, dupa ce Consiliul UE a aprobat o cerere a Romaniei de a restrictiona dreptul de deducere a taxei.

Motivul invocat de autoritatile romane in sprijinul acestei masuri este dificultatea identificarii scopului pentru care sunt utilizate autoturismele, adica in scop personal sau in cadrul activitatii economice.

Consultantii de la Nexia considera ca aceasta modificare din Codul Fiscal va da nastere la abuzuri, pentru ca va fii greu de demonstrat daca automobilul va fi folosit exclusiv pentru activitati economice.

"Este o lovitura aplicata industriei de leasing, pentru ca deductibilitatea integrala la automobilele cumparate prin leasing era o gura de oxigen pentru aceasta industrie", au subliniat reprezentantii Nexia.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri