2 / 6

De ce intra firmele in insolventa?

La nivelul anului 2012, datele financiare ale firmelor care au intrat in insolventa s-a imbunatatit fata de 2011 pe unii indicatori. Astfel, valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente in 2012 este cu o treime mai mare decat cea a firmelor de anul trecut.

Pierderea neta a firmelor insolvente din acest an a fost de 17% din cifra de afaceri, nivel inferior comparativ cu cel din 2011, cand aceasta a fost de 20%. De asemenea, gradul de indatorare a fost in primele noua luni din an de 55% din active, un nivel mai scazut fata perioada similara din 2011, cand acesta a fost pe medie de 116%.

Chiar si durata medie de incasare a creantelor (DSO), un indicator care afecteaza fluxul de numerar al firmelor, a fost in medie de 140 zile la noua luni, in scadere fata de perioada echivalenta din 2011, cand DSO mediu a fost de 313 zile.

In acest context, de ce s-a inregistrat o crestere a numarului de insolvente si in acest an, in pofida unor performante financiare imbunatatite?

Country Manager-ul Coface a explicat ca acesta este efectul celor 4 ani de criza, firmele si-au epuizat resursele, iar bancile au inceput sa nu mai aiba rabdare cu ele.

"Pe fondul erodarii sustenabilitatii firmelor ca urmare a efectelor crizei financiare din ultimii trei ani, a constrangerilor ridicate de finantare si a deteriorarii disciplinei de plata la nivelul intregii economii, firmele reprezinta un grad de vulnerabilitate mai ridicat la expunerea fata de socuri externe sau interne, presiunile pe lichiditate fiind in crestere", conform studiului Coface.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri