4 / 5

Radu Limpede, managing partner EU Advisory

Si Radu Limpede, managing partner EU Advisory, crede ca anul viitor vom vedea in mod cert primele sume pierdute definitiv de Romania, "dar nu la un ordin de marime atat de mare pe cat se asteapta presa si comentatorii alarmisti".

"Cred – dimpotriva – ca in urma deblocarii platilor vom avea o absorbtie care sa conteze pentru prima oara cu adevarat in balanta de plati externe a Romaniei calculata si gestionata de BNR", a spus Limpede.

Motivele de optimism mentionate de Limpede sunt legate de faptul ca Romania are circa 20% absorbtie interna, peste 75% contracte semnate si 85% proiecte aborbate, toate acestea in ciuda a numai 9,7% absorbtie externa.

Toate procentele sunt in raport cu cele 20 miliarde de euro in Fonduri Structurale si de Coeziune. In plus, pe PNDR avem absorbtie de circa 50%.

Solutiile pentru cresterea gradului de absorbtie

- o centralizare a managementului fondurilro UE in mana unui „tzar” pe model polonez, actualul MAEur neavand destula putere
- alinierea legislatiei pe achizitii si transparenta la ce ne cere Comisia Europeana in urma auditului
- disciplinarea functionarilor publici care inclina spre coruptie in paralel cu o plata foarte buna a acelor functionari care au rezultate in promovarea absorbtiei
- deblocarea platilor pentru proiectele bune si realizate cu buna credinta, in asa fel incat acestea sa nu mai sufere din cauza celor ce „au furat” - la propriu sau la figurat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri