2 / 5

Taxarea inversa la livrarea de energie si la transferul de certificate verzi

"Masura este in principal, un avantaj acordat anumitor contribuabili care activeaza in sectorul energiei prin facilitarea unui flux de numerar mai ≪fluid≫, fara indisponibilizarea unor sume de bani ce urmeaza sa fie rambursate de catre stat. Aceasta masura vine sa mai ≪indulceasca≫ situatia pentru companiile din acest sector, care au fost destul de afectate de schimbarile aduse de Ordonanta 57/2013 in ceea ce priveste reducerea numarului certificatelor verzi pentru fiecare megawatt produs din surse regenerabile si impactul asupra credibilitatii finantatorilor. Aceasta Ordonanta a afectat foarte mult activitatea de finantare a acestor business-uri prin modificarea ipotezelor initiale folosite la obtinerea finantarii si cresterea implicita a duratei de recuperare a investitiei. Prin noua masura propusa pentru Codul Fiscal se va da o gura de oxigen industriei, prin faptul ca acei producatori de energie electrica care indeplinesc criteriile din Ordonanta vor benficia de regimul de taxare inversa", precizeaza Luminita Ristea.

In plus, Dinu Petre, partener Cunescu, Balaciu si Asociatii, sustine ca pe langa avantajul pe care il aduce contribuabilului in zona de cash-flow, aceasta prevedere va avea ca efect si combaterea evaziunii fiscale pe lant, pentru ca nu se va mai colecta TVA si, deci, se vor opri rambursarile ilegale de TVA.

"Este important de stiut ca aceasta prevedere se va aplica limitat doar pentru doua categorii de contribuabili din zona de livrare si transfer, si nu pentru toata piata. Este o solutie inteligenta pentru piata, care vine in avantajul contribuabililor cinstiti care lucreaza corect si care ii va ajuta mult in zona de cash-flow", a precizat Petre.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri