3 / 11

Brokerul care si-a ales cariera dupa ce a vazut filmul Wall Street

Grigore Chis conduce in prezent Broker Cluj, singura societate de intermediere listata pe Bursa de la Bucuresti. In 2009 l-a inlocuit din functie pe Petru Prunea, unul dintre oamenii care au pus umarul la infiintarea pietei de capital romanesti, dar care a iesit din scena pe usa din spate, din cauza unei sanctiuni a CNVM venita ca urmare a descoperirii unor fraude la doua sucursale ale firmei.


“In anul 4 de facultate Petru Prunea avea un colocviu care se numea piete de capital si burse de valori. Din intamplare, am ajuns acolo, mai ales ca eu la facultate am fost facultativ. Nu stiam nimic despre bursa, iar Prunea ne povestea despre ce tranzactii se faceau pe Rasdaq, ce actiuni cresteau sau scadeau. Din 12 cursuri cu el, de la 5 m-a dat afara”, povesteste Chis.


Zambeste si adauga: “Imi spunea ca sunt obraznic si indolent. Imi punea o intrebare, iar cand ma pregateam sa ii raspund, imi spunea ca nu il intereseaza raspunsul meu si sa ies afara si sa arunc guma… si daca tot fac asta sa raman acolo. Prunea avea stilul lui: preda si vorbea in continuare fara sa aiba cursuri scrise ca alti profesori. Erau cursuri interactive care personal imi placeau foarte mult”.


Se scuza si raspunde la telefonul care suna de cateva secunde: “Ma suna de la birou, cu supravegherea pietei…”. Revine si povesteste despre decizia de a lucra in piata de capital.


“Dupa cursurile cu Prunea, am vazut si filmul Wall Street, apoi i-am zis sotiei ca stiu ce ma fac: broker. Ma intrebat ‘de ce?’ si i-am raspuns pentru ca stiu ca o sa fac foarte multi bani, dar sa nu ma intrebe cand. In toti acesti ani am reusit sa fac multi bani, dar am si pierdut mult”.


Primul loc de munca al lui Grigore Chis a fost cel de la Actionarul, firma care prelua cupoane si ordine de tranzactionare pentru a le plasa apoi pe Bursa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri