10 / 11

10. Paste in Valea Ghimesului: vacanta plina de traditii la 100 de euro

De departe, Valea Ghimesului este pastratoarea traditiei in forma cea mai pura. Aici, de Paste, obiceiurile religioase ajung sa se imbine cu traditiile populare, nealterate de secole, iar peisajul intregeste farmecul vietii simple, de la tara.


Presedintele Asociatiei Pensiunilor Turistice din Valea Ghimesului, Prejmer Fulop, spune ca preturile sunt de 100 de euro de persoana pentru un pachet de patru zile si trei nopti, bogat in evenimente.


Astfel, in Vinerea Mare, turistii vor fi primiti cu palinca si kurtos kalacs, iar cina va fi traditionala, cu mancare de post, iar sambata ei vor avea ocazia sa vada si sa participe, daca doresc, la pregatirea mancarii pentru masa festiva de Paste: oua incondeiate, miel umplut, cozonaci si paine de casa coapta in cuptor de caramida, la foc cu lemne. Seara, toata lumea merge la biserica, la slujba de Inviere, cu cate un cos in care au fost asezate bucate traditionale, pentru a fi sfintite, iar la intoarcerea la pensiune fiecare va gusta din ele.


Duminica, dupa micul dejun, turistii vor face o plimbare cu carutele trase de cai pana la capatul satului, unde se vor aduna in jurul focurilor de tabara si vor gusta slanina de casa afumata, carnati si palinca. Cina va fi traditionala, acompaniata de muzica populara live, si se va prelungi pana in zori, cand, potrivit obiceiului, barbatii vor stropi fetele si femeile ca sa fie frumoase si proaspete tot anul, fiind rasplatiti cu oua incondeiate, cozonaci, prajituri, palinca si vin.


Sursa foto: Peisaj montan in Bucovina/Shutterstock.com

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri