1 / 5

Dubrovnik- Croația

Rocile roșii de pe la mare, dar și Centrul Vechi asemenea unei fortărețe au făcut din Dubrovnik unul dintre cele mai vizitate orașe ale Croației. Pe lângă city break-urile din weekend, Dubrovnikul a cunoscut și turiști veniți din croaziere, care umpleau străzile orașului de dimineață până la apus.
În ultimii ani, primarul orașului, Mato Franković, împreună cu alți oficiali, au încercat să reducă numărul turiștilor din zonă. Potrivit noilor măsuri din 2019, în port puteau ancora maximum două nave de croazieră, rezultatul unui parteneriat cu Cruise Line International Association (CLIA). De asemenea, a fost propusă interzicerea noilor restaurante în aer liber, iar 80% din magazinele de suveniruri ale orașului au fost închise.
La începutul anului, oficialii se gândeau dacă noile măsuri vor funcționa și vor reduce numărul turiștilor. După care, în martie a început pandemia, iar toate granițele au fost închise. Când s-au redeschis granițele, la începutul verii, turiștii întorși în Dubrovnik erau, majoritatea, din Croația. Acest lucru s-a întâmplat până la redeschiderea căilor aeriene, când și numărul de noi cazuri de coronavirus a reînceput să crească. Ghizii locali din oraș susțin că e foarte ciudată liniștea ce domină acum.
În prezent, mulți se întreabă dacă această pandemie poate fi folosită drept modalitate de regândire a turismului. Deși nu vor renunța la măsurile adoptate înainte de COVID-19, oficialii din Dubrovnik susțin că încurajează turiștii să viziteze. Însă insistă că vor soluționa atât problema supraaglomerării turistice, cât și pe cea provocată de COVID-19.
Spre exemplu, față de alte state, Croația permite intrarea turiștilor americani pe teritoriul său, cu prezentarea unui test COVID-19 negativ, nu mai vechi de 48 de ore. Autoritățile insistă asupra unui turism de lux în regiune. Vor permite și accesul celorlalți turiști, însă vor să se axeze pe o anumită latură.

Sursa Foto: Pixabay

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri