3 / 4

Tehnica: Perfectiunea modelului sta in detalii

Origami-ul necesita hartie speciala, care trebuie sa fie cat mai subtire si cat mai rezistenta pentru realizarea modelelor complexe, cu mai mult de 2.000 de indoituri. De asemenea, culoarea si textura hartiei pot conferi modelului final un aspect mai realistic.

Pentru modelele simple insa, se poate folosi orice tip de hartie, chiar si cea care se gaseste in librarii, sau pe care o gasim in magazinele cu specific japonez, avand dimensiuni de pana la 20cm/latura.

Modelele complexe necesita un efort mai mare de cautare a hartiei, care poate ajunge la dimeniuni de 80-100cm/latura, iar preturile difera in functie de textura si marimea hartiei.

Astfel, pachetul de 100 de coli de cate 15 centimetri, care se gaseste in magazinele cu specific japonez, are un pret de 10 – 15 lei, iar cea mai scumpa hartie este cea facuta manual la specificatiile artistului, la dimensiuni mari, care se poate comanda doar din strainatate.

“Nu exista o anumita tehnica in plierea hartiei, iar perfectiunea modelului consta in micile detalii. Pe langa culoarea si textura hartiei, conteaza foarte mult si cat de ordonat ai fost in plierea acesteia. Un model se poate judeca prin aspectul sau final, prin realistica lui, sau prin simplitatea indoiturilor”.

Pentru Andrei Rosu nu exista un model pe care sa il considere cel mai dificil, intrucat toate au avut, la un moment dat, gradul lor de dificultate si marturiseste ca, in functie de acest criteriu, lucrul la o figurina origami poate dura de la cateva minute pana la 3 – 4 zile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri