3 / 6

Ritualul somelierului

Ritualul somelierilor nu este unul standard, el fiind adaptat in functie de moment, restaurant si tara. Sunt anumite elemente pe care somelierul trebuie sa le cunoasca, care pana la urma se rezuma la servirea corecta a vinului. Temperatura trebue sa fie optima, paharele adecvate, preparatele culinare trebuie sa fie gandite in concordanta cu vinul respectiv, aceste elemente, cat se poate de firesti pentru un profesionist in domeniu, alcatuiesc un ritual al servirii vinului.

“De exemplu, in Franta, la vestitul Ritz, cand la o masa este comandat un vin special precum Chateau Petrus, se anunta ca va fi servit un vin celebru si somelierul-sef, urmat de armata de somelieri, isi intra in rol. El pregateste vinul pentru client, timp in care transmite informatii principale despre vinul respectiv, dar si particularitati ale anului in care a fost produs vinul”, isi aminteste Nedelea.

Pentru a profesa ca somelier, trebuie sa fii calificat ospatar, bucatar sau sa ai o calificare legata de domeniul alimentatiei publice sau studii superioare in zona de stiinte viticole.

Cursurile dureaza sase saptamanai, durata foarte mica in comparatie cu Italia sau Franta, unde un curs poate dura de la un an si jumatate pana la trei ani, fiind adevarate cursuri post-universitare sau academice.

Costul unui curs de specializare in Romania ajunge la 200 de euro, iar un somelier bine cotat pe piata castiga putin peste 1.000 de euro, in timp ce profiturile celor mai buni profesionisti din lume se situeaza intre 8.000 si 10.000 de euro pe luna.

In ceea ce priveste elementele care fac diferenta dintre somelieri, Nedelea este de parere ca studiul este cel mai important.

“Trebuie sa inveti, sa cunosti toate vinurile noi si sa faci diferenta intre un vin de lume noua si unul de lume veche, intrucat, de cand am intrat in Uniunea Europeana, au patruns multe tipuri de vinuri pe piata locala. De exemplu, daca in 2000 nu aveam in colectia personala foarte multe vinuri straine, astazi proportia s-a schimbat si am ajuns sa nu mai stiu cate vinuri romanesti am in multitudinea celor straine, de calitate”.

In meniul restaurantului lui Nedelea, Casa Iancului, se regasesc 108 tipuri de vin din 12 tari, listate cu cel putin un soi fiecare, si 90 de feluri de mancare. Tot aici isi pune in practica talentul de somelier atunci cand ii trece pragul un grup de turisti care vor sa desluseasca tainele vinului. De asemenea, ii place uneori sa se ‘infiltreze” printre mese si sa dea un sfat, chiar daca nu are tinuta specifica meseriei sale.

Cei mai apreciati somelieri din lume sunt cei care activeaza in zonele turistice cunoscute ale mapamondului, precum Nisa, Coasta de Azur sau Paris. De asemenea, in Statele Unite ale Americii, unde exista mai multe scoli de renume, s-au format mai multe generatii de profesionisti. Pe de alta parte, se observa o inflatie de somelieri in Italia, numarul acestora ridicandu-se la 40.000 la nivelul intregii tari.

In Romania, Asociatia Somelierilor din Romania a inregistrat 200 de somelieri scoliti, care au trecut pe la un formator autorizat.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri