4 / 6

Istoria meseriei de somelier

Somelierul era in cele mai vechi timpuri un transportator, care ducea alimentele de la o curte nobiliara la alta. Aceasta meserie s-a dezvoltat pe vremea cand existau doua papalitati, la Roma si la Avignon, in Franta. Meseria in sine a fost atestata in anul 1318, printr-o ordonanta regala, de catre Filip al v-lea al Frantei, definind acea persoana care raspunde de alegerea bucatelor si a bauturilor la curtea unui nobil.

Odata cu Revolutia Franceza si cu aparitia primelor restaurante, aceasta meserie devine mult mai populara, somelierul fiind detinatorul cheilor de la pivnita unde se pastrau vinurile si bucatele.

“Meseria trece printr-o perioada glorioasa intre cele doua Razboaie Mondiale (“la belle époque”). Dupa Cel de-al Doilea Razboi Mondial, vremurile sunt insa tulburi, astfel incat, abia in anii 1965-1970 isi recapata importanta”, spune Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai apreciati somelieri din Romania, care sustine ca nu se stie cu exactitate cine a fost primul somelier din Romania.

“Exista mai multe versiuni. Se pare ca primi somelieri au aparut in perioada interbelica la restaurantul Continental, despre care povesteste Pastorel Teodoreanu in versurile sale.”

De asemenea, Sergiu Nedelea isi aminteste o poveste interesanta de la Carul cu Bere, fondat in 1879, care face referire la nea Ghita, pivnicerul locatiei. In functie de deciziile lui se desfaceau butoaiele de vin, el era persoana care agrea sau nu un producator si racorda tipurile de vinuri aduse cu preparatele casei, functie foarte apropiata de cea de somelier.

“Mergand mai departe in timp, cronicarii amintesc de paharnicii de la la curtile voievozilor si ale boierilor. Ei se ocupau de viile acestora, de cramele si de pastrarea vinului sau de achizitionarea unor soiuri”, povesteste Nedelea, care subliniaza faptul ca, inca de la inceput, meseria aceasta nu a avut o legatura exclusiv cu vinurile, ci cu alimentele, in general. El este povestitorul care trebuie sa creeze o atmosfera prin ceea ce povesteste, indemnand clientul sa consume, dar sa tina cont de anumite standarde.

“Somelierul evidentiaza importanta unor asocieri gastronomice, si face asta incepand de la aperitiv, pana la zona deserturilor, a cafelei sau a unei tigari de foi. Se ocupa de baturile aperitive, dar si de cele digestive sau distilate. Este foarte importanta si recomandarea pe care o face cu privire la apele minerale, cum pot fi gustate si in ce asociere”, completeaza Sergiu Nedelea.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri