2 / 5

Tehnica lucrului pe sticla

Violeta Serban si Mihai si-au creat propriile modele de sticla, cele care li s-au parut cele mai expresive si care le ofera o libertate mai mare de a improviza decoratiuni.

“Ma duc la sticlar, ii duc desenul, el face o forma din lemn sau metal, sulfa sticla in culorile pe care le vreau eu si ii platesc acest serviciu", apoi obiectele de sticla simpla intra in atelier, unde intra in procesul de transformare.

A renuntat sa colaboreze cu sticlariile din Bucuresti, intrucat obiectele produse de acestea i se pareau de foarte proasta calitate, asa ca, acum, face toate comenzile la o sticlariei din Sibiu, unde este o traditie bogata in domeniu.

Cioburile necesare si le creeaza, din sticla sparta, aranjata, cioplita, fasonata, insa nu foloseste doar sticla.

“De-a lungul timpului am folosit si scoici, frunze, bucati de lemn, orice se poate adauga pe sticla, cu conditia sa nu se dizolve in acid. Apoi le pictez cu un bronz special care permite sa treaca curentul electric prin el, se face contactul electric si se agata intr-o baie galvanica. Atunci se face transferul de pe anozii de cupru electronic, pe care eu il cumpar, pe catodul meu si asa ia nastere acel decor de metal”, ne impartaseste Violeta Serban, marturisind, in acelasi timp, ca ii place sa foloseasca nuante de culori vii, puternice.

La o vaza lucreaza cel putin 24 de ore, pentru cele mai simple modele, insa totul depinde de tehnica aleasa, modelul si dimensiunea obiectului decorat, astfel ca a avut un candelabru la care a lucrat mai mult de trei luni.

Vara, au comenzi de pahare pentru nunta, care de obicei se incadreaza intre 4 si 25 de pahare. In aceasta situatie, fiecare client isi alege paharul si face comanda, care ii este livrata acasa.

Pentru o nunta am lucrat pe pahare Rosental, care unul, fara decoratie, costa in jur de 160 lei, la care s-a adaugat decoratia de 60 lei pentru un pahar.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri